Tänään tv:ssä: Oscar-palkittu menestyselokuva vuodelta 2020 – ”Monin tavoin loistavaa katsottavaa”

IMDb-arvosana 7,7.

3.12.2023 05:00

Tanskalaismestari Thomas Vinterbergin (Juhlat, Jahti) ohjaama Yhdet vielä oli suurmenestys. Vuonna 2020 valmistunut elokuva voitti vuoden 2021 parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarin ja monia muitakin merkittäviä palkintoja.

Se oli täysin ansaittua, sillä Yhdet vielä on monin tavoin loistavaa katsottavaa.

Pelkkä lähtökohta on kiinnostava. Mads Mikkelsenin esittämä opettaja ja hänen kaveriporukkansa kokeilevat teoriaa, jonka mukaan ihminen on parhaimmillaan puolen promillen humalassa.

Miehet ottavat projektin tosissaan ja saavat aluksi yllättävän hyviä tuloksia. On kuitenkin selvää, että pidemmän päälle homma ei toimi odotusten mukaan, kun osalle alkaa viina maistua liikaakin.

Vinterberg saa asetelmasta irti sekä vahvaa draamaa että koomisia tilanteita. Elokuvassa ei mitenkään vähätellä alkoholin kiroja, mutta siinä ei myöskään lähdetä moralisoimaan.

Elokuvasta on tekeillä Hollywood-uusintaversio, jossa Mikkelsenin roolin vetää Leonardo DiCaprio. Vaikea kuvitella, että siinä onnistuttaisiin yhtä hyvin.

Yhdet vielä esitetään Yle Teemalla sunnuntaina 3.12.2023 klo 20.00. Elokuva on katsottavissa Areenassa 1.1.2024 saakka. Alla traileri.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia