Tänään tv:ssä: Oscar-palkitun menestysohjaajan uskomaton seikkailuelokuva nyt ensi kertaa Suomen kanavilla

IMDb-arvosana 6,9.

Oscar-palkittu ohjaaja Ron Howard (Kaunis mieli, Apollo 13) innostui Nathaniel Philbrickin kirjasta, joka kronikoi romaaniklassikko Moby Dickin historialliset taustat. Siitä syntyi komea elokuva Kamppailu merta vastaan (2015).

Monista valkokangasversioista tuttu tarina asetetaan aitojen tapahtumien viitekehykseen niin, että suolaisen veden pärskeet maistaa ja selittämättömän uhka kouraisee vatsasta.

Kirjailija Herman Melville tulee tapaamaan majatalonpitäjä Thomas Nickersonia, legendaarisen valaanpyyntialuksen Essexin viimeistä elossa olevaa miehistönjäsentä. Raha ja pullo saavat jäärän avautumaan järkyttävistä tapahtumista. Ne piinaavat häntä öisin vielä vuosikymmeniä sen jälkeen, kun suuri valkoinen kaskelotti upotti laivan jättäen kourallisen selviytyjiä ajelehtimaan avomerelle.

Uutta näkökulmaa tulkinnassa edustaa pohdiskelu valaanpyynnin mielekkyydestä, mutta muuten Howard on pyrkinyt autenttiseen lopputulokseen. Sitä peilaa myös henkilöohjaus. Miesten keskinäinen hierarkinokittelu samoin kuin heidän käyttäytymisensä äärimmäisessä hädässä tuntuu, ei pelkästään näy.

Pääosia esittävät Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Tom Holland ja Brendan Gleeson.

Kamppailu merta vastaan esitetään nyt televisiossa ensimmäistä kertaa. Subilla nähdään kaksi esitystä.

  • La 22.05.2021 klo 21.00
  • La 29.05.2021 klo 00.25

Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat