Tänään tv:ssä: Rasvataan tykit kuntoon

Nelonen

Kummeli-ryhmän poliisisarja on omaa luokkaansa.

Kummeli esittää -etuliite saattaa herättää muistot 1990-luvun sketsisarjasta, jossa tamperelainen huumori kukki ja josta irtosi useampikin hokema alakoulujen välitunneilla jauhettavaksi. Kummeli esittää: Kontio & Parmas ei kuitenkaan ole sketsisarja, eikä se ole myöskään Kummeli-ryhmän suuri paluu.

Tampereelta 35 km:n päähän, Valkeakosken uneliaaseen ympäristöön, sijoitettu Kontio & Parmas sujahtaa näennäisesti rikossarjojen genreen. Sen päähenkilöt ovat Kummelin alkuperäisjäsen Heikki Silvennoisen esittämä, viskiä ja rockia rakastava, mutta elopainoltaan poliisiksi turhan massiivinen komisario Otso Kontio ja Elsa Saision tulkitsema sutjakka ja napakka työpari Auri Kontio. Nordic noiria tämä sarja ei ole, sen verran rauhallista Valkeakoskella on elellä. Jos joku sattuu varastamaan vaikka komisarion auton, se on päivän isoin keissi. Tai pelkkä aseen rasvaus.

Silvennoisen lisäksi näkyvin Kummeli-kasvo sarjassa on Timo Kahilainen, joka nostaa byrokraattisena ja omasta asemastaan kaikin puolin tyytyväisenä ylikomisario Ljunkka Ljunkqvistina vähän surkeammassakin kohtauksessa katsojan toista suupieltä hymyyn. Kontio & Parmas kaipaisi silti käsikirjoitukseensa tätä enemmän potkua tai ainakin ajatusta siitä, että sen hahmot kehittyisivät kukin johonkin suuntaan. Nykyisellään ne ovat karikatyyrejä. Sellaisenaan ne ovat sympaattisia, mutta sopisivat paremmin sketsisarjaan kuin arkihuumorin ryydittämään juonelliseen tarinaan.

Omaa luokkaansa Kummeli-jäsenten poliisisarja on, sitä ei käy kiistäminen. Yhtäältä se on lakonisuudessaan kuin dokumentaristisesta otteesta riisuttu brittien Konttori. Toisaalta se muistuttaa Petelius & Mäkelä -kaksikon tiekomediasarja Team Ahmaa, johon on jauhettu ison mankelin läpi vaikutteita ehkä samasta lähteestä kuin Andy Sambergin tähdittämään rikoskomediasarja Brooklyn 99:een. Kontion ja Parmaksen sekä sen muiden persoonallisten hahmojen mukaan voi hypätä helposti vaikka kesken kauden, sillä suurempaa jatkuvajuonista tarinaa sen jaksoissa ei käydä läpi.

Kummeli esittää: Kontio & Parmas Jimillä arkisin klo 17.00, uusinnat viikonloppuisin, Nelosella öisin ja Ruudussa.