Tänään tv:ssä: Helppoa, kun sen osaa – Ei alkuperäisen veroinen mutta silti hämmästyttävän hyvä toimintaelokuva

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2016 valmistunut Jason Bourne.

Pitkään näytti siltä, että ohjaaja Paul Greengrass ja päätähti Matti Damon ovat kokonaan jättäneet Jason Bournen hahmon, mutta niin vain kävi että ohjaaja ja päätähti päättivät tehdä vielä ainakin yhden toimintaseikkailun.

Doug Limanin ohjaama Medusan verkko (2002) oli erinomainen aloitus Robert Ludlumin luomasta sankarista kertovaan elokuvasarjaan. Liman ei syystä tai toisesta tehnyt enempää Bourne-elokuvia. Se oli ehkä vain hyvä, sillä jatko suorastaan piristyi, kun Medusan iskun (2004) ohjaajaksi tuli dokumentaarisesta ja intensiivisestä tyylistään tuttu Greengrass.

Bourne-sarjan huipentuma oli toinen Greengrassin ohjaus, vuoden 2007 Medusan sinetti. Sen jälkeen Bourne sai jäädä. Greengrass ja Damon tekivät sen sijaan yhdessä sotadraaman Green Zone (2009), joka sai ristiriitaisen vastaanoton.

Bourne-sarjaa jatkettiin ilman Greengrassia ja Damonia. Jason Bournea ei nähty elokuvassa Medusan perintö (2004), vaan sen sankari oli Jeremy Rennerin esittämä Aaron Cross. Se oli mukiinmenevä jatko elokuvasarjalle, mutta ei sen enempää. Leffasarjan faneille olikin ilouutinen, kun selvisi että Greengrass ja Damon palaavat heille tutun hahmon pariin.

Elokuva sai ytimekkään nimen Jason Bourne, ja samalla Suomessakin luovuttiin Medusa-nimestä, joka oli jo kirjojen käännöksistä tuttu. Simppeli nimi on perusteltu, sillä se korostaa alkuperäisen hahmon paluuta.

Jason Bourne jatkaa siitä, mihin Medusan sinetti jäi. CIA:ta pakeneva, edelleen muistinmenetyksestä kärsivä Bourne yrittää saada selville, mitä hänen isälleen tapahtui. Heti ensi metrien nyrkkitappelusta lähtien elokuva vie vastustamattomasti mukaansa. Nimihenkilö on jatkuvasti askeleen edellä häntä jahtaavia viimeisimmällä vakoilutekniikalla varustettuja tiedustelupalvelun agentteja. Pitkä ja näyttävä takaa-ajo kruunaa vetävän agenttiseikkailun, ja peltiä rytisee enemmän kuin Blues Brothersissa.

Jason Bourne ei ole yhtä loistava kokonaisuus kuin Medusan sinetti, mutta ei se kauaksi jää. On hämmästyttävää, miten Greengrass pystyy luomaan sinänsä yksinkertaisista ja monta kertaa nähdyistä asetelmista hengästyttävän jännittäviä ja samalla uskottavia kohtauksia.

Uusista näyttelijöistä Tommy Lee Jones sopii mainiosti juonittelevan CIA-johtajan rooliin. Itse asiassa niin hyvin, että tulee mieleen, miksi hän vasta nyt on mukana elokuvasarjassa! Uudempaa näyttelijäkaartia edustaa Alicia Vikander (Tanskalainen tyttö, Tomb Raider). Vikander onkin vakuuttava taitavana hakkerina. Myös kolmessa ensimmäisessä Bourne-elokuvassa nähty Julia Stiles on mukana, mutta hänen roolinsa jää melko pieneksi. Salamurhaajapahikseksi on valittu aina luotettava ranskalaistähti Vincent Cassel.

Jason Bourne esitetään TV5-kanavalla sunnuntaina 16.02.2020 klo 21.00. Katso traileri alta.