Tänään tv:ssä: Sherlock Holmes painii aivan eri sarjassa tämän pukumiehen kanssa

Karkurin jäljille.

6.6.2021 17:06

Sir Arthur Conan Doylen luoma Sherlock Holmes on selkeästi monen fiktiivisen rikostutkijan esikuva, mutta vain harva yltää lähellekään Holmesin tasoa. Kanadalaissarja Murdochin murhamysteerit esittelee yhden Holmesiksi Holmesin paikalle pyrkivistä hahmoista.

Ylikonstaapeli Murdochin seikkailut tuovat päällisin puolin mieleen brittien Sherlock Holmes -versioinnin 1980-luvulta – naisilla on sopivasti pitsiä puvuissaan, miehillä tärkkiä kauluksissaan ja ajopelit ovat yli sadan vuoden takaa. Vähän vanhemman ikäpolven katsojille Jeremy Brettin tulkitsema Holmes on edelleen se ainut ja oikea Sherlock, vaikka esim. Robert Downey Jr. saattaakin olla nykyään se näyttelijä, jonka kasvot ponnahtavat useammin hakukoneessa esiin aiheen tiimoilta. Yannick Bisson ei Murdochina kuitenkaan omaa kummankaan charmia.

Murdochin murhamysteereissä on tavoiteltu kepeää tunnelmaa, vaikka henkirikoksissa ei pitäisi mitään kepeää ollakaan. Lähes yksi-ilmeinen Bisson on näin ollen vähän kuin mykkäfilmien Buster Keaton, sankari, jonka ympärillä sattuu ja tapahtuu, ja joka myös itse päätyy kiperiin paikkoihin, mutta päivän päätteeksi kaikki aina ratkeaa hyvin. Illan jaksossa, joka on sarjan 12. kaudelta, jahdataan vaarallista naisvankia, mutta tämänkin tapauksen jännittävyys jää köykäiseksi. Siinä mielessä sarja sopii myös perheen nuoremmille katsojille.

 

Murdochin murhamysteerit Yle tv1:llä sunnuntaisin klo 17.10 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa