Tänään tv:ssä: Suomalaisen elokuvasensuurin musta hetki: Elokuva kiellettiin ”raaistavana”, mutta todellinen syy oli Neuvostoliiton pelko

IMDb-arvosana 4,2.

Suomalaisia elokuvaohjaajia ei Hollywoodissa juuri nähty ennen Renny Harlinia. Jo Harlinin ensimmäinen pitkä elokuva Jäätävä polte (1986) poikkesikin kotimaisista tuotannoista suuresti ja muistutti enemmänkin amerikkalaista toimintaelokuvaa.

Jäätävä polte sai Yhdysvalloissa nimen Born American.

Elokuva kertoo kolmesta amerikkaisnuorukaisesta, jotka lomallaan Suomessa päättävät koukkaista Neuvostoliiton puolelle ja joutuvat selkkaukseen, jolla on kohtalokkaat seuraukset.

Pääosaa esittää Chuck Norrisin poika Mike Norris sekä Steve Durham, David Coburn, Thalmus Rasulala, Albert Salmi, Vesa Vierikko ja Ismo Kallio.

Suomessa Jäätävä polte kiellettiin kaksi kertaa sekä Valtion elokuvatarkastamossa että Valtion elokuvalautakunnassa raaistavana pidetyn väkivaltaisuutensa ja Neuvostoliiton vastaisen sisältönsä takia.

Viranomaiset vakuuttivat, että elokuvatarkastamo oli päättänyt esitys- ja levityskiellosta alun perin täysin itsenäisesti. Kiellon taustasta paljastettiin kuitenkin uutta tietoa vuonna 2008. Juhani Suomen Kohti sinipunaa -kirjassa kerrottiin, että Neuvostoliiton Helsingin-suurlähettiläs Vladimir Sobolev oli tiukkaan sävyyn vaatinut asiassa toimia.

Elokuvan leikattu versio hyväksyttiin esitettäväksi vasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä, ja se sai Suomen ensi-iltansa lopulta 19. joulukuuta 1986. Jäätävä polte julkaistiin Suomessa alkuperäisessä muodossaan vasta vuonna 2006 dvd:nä.

Jäätävä polte toimi Harlinille eräänlaisena käyntikorttina Hollywoodiin, missä hän ohjasi seuraavan elokuvansa Prison (1987). Se puolestaan johti ohjauspestiin elokuvissa Painajainen Elm Streetillä (1988), Die Hard 2 (1990) ja Cliffhanger (1993).

Jäätävä polte esitetään Subilla sunnuntaina 19.06.2022 klo 21.00. Katso alta amerikkalainen tv-mainos elokuvasta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut