Tänään tv:ssä: Tämä elokuva jäi äskettäin kuolleen Ghibli-mestarin viimeiseksi ohjaustyöksi

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2013 valmistunut animaatio Prinsessa Kaguyan taru.

18.4.2018 05:05

Prinsessa Kaguyan taru pohjautuu ikivanhaan japanilaiseen kansantaruun bambunleikkaajasta, joka löytää metsästä kauniin prinsessan. Mies tarjoaa nopeasti kasvavalle tytölle kodin mökistään ja kasvattaa tämän vaimonsa kanssa omana tyttärenään.

Kun isä myöhemmin löytää bambumetsiköstä kultaa ja kalliita kankaita, hän vakuuttuu sen olevan merkki jumalilta: tyttö pitää kasvattaa kaupungissa arvokkaana prinsessana. Isän alun perin hyvistä lähtökohdista kumpuava päätös sekoittuu kuitenkin hänen omiin haaveisiinsa elämästä rikkaana ja arvostettuna miehenä. Huoleton metsissä kirmailu muuttuu hillityksi soitannaksi ja aatelistapojen opetteluksi. Lähistön miesten saadessa kuulla tytön huumaavasta kauneudesta alkavat kosijat piirittää kartanoa. Seinien sisällä pysyttely lyö kuitenkin leimansa luonnonlapseen, joka ei ole kotoisin tästä maailmasta.

Elokuva vaatii katsojalta jonkin verran elämän tuomaa kokemusta avautuakseen syvällisine teemoineen, minkä vuoksi se voi olla liian raskassoutuinen lapsikatsojille. Teknisesti taidokkaasta, huumaavan kauniista animaatiotaiteesta nauttivalle aikuiskatsojalle Prinsessa Kaguyan taru tarjoaa kuitenkin ihastuttavan ja koskettavan elämyksen, joka saa haaveilemaan kirsikankukkien tuoksusta ja villistä vapaudesta.

Elokuvan ohjauksesta vastaa äsketttäin edesmennyt studio Ghiblin toinen perustaja Isao Takahata.

Prinsessa Kaguyan taru esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 18.04.2018 klo 22.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia