Tänään tv:ssä: Tiedemiesten mukaan tämä on kaikkien aikojen onnistunein aikamatkaelokuva, mutta mitä siihen sanoo tekoäly?

IMDb-arvosana 7,8.

24.9.2023 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1989 valmistunut Paluu tulevaisuuteen osa II.

Robert Zemeckisin ohjaaman klassisen aikamatkailutrilogian kakkososassa Marty McFly (Michael J. Fox) matkaa professoriystävänsä (Christopher Lloyd) kanssa tulevaisuuteen pelastamaan omia lapsiaan. Samalla Marty laittaa aikajatkumon sekaisin, jolloin kaikki osalliset ovat pyörällä päästään.

Kuuluisa yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Carl Sagan (1934–1996) oli sitä mieltä, että Paluu tulevaisuuteen osa II oli kaikkien aikojen paras aikamatkailusta kertova elokuva. Hänen mielestään aikamatkailu oli elokuvassa esitetty tieteen näkökulmasta oikealla tavalla. Jos aikamatkailu olisi mahdollista, aikajanat käyttäytyisivät kuten elokuvassa nähdään.

Myös toinen tunnettu tähtitieteilijä Neil deGrasse Tyson on löytänyt elokuvasta paljon asioita, jotka ovat sittemmin toteutuneet. Hän tosin löysi elokuvasta myös virheitä. Neil deGrasse Tyson kävi läpi elokuvan tulevaisuuskuvaa Twitterissä vuonna 2015 samana päivänä, johon osa elokuvasta sijoittuu.

Kysyimme asiaa myös tekoälyltä. Chat GPT ei nostanut yhtään Paluu tulevaisuuteen -elokuvaa tieteellisesti uskottavien aikamatkaelokuvien listalle. Chat GPT:n mukaan uskottavimmin aikamatkailua käsittelee vuoden 2004 elokuva Primer.

Primer on ehkä tunnetuin elokuva, joka pyrkii käsittelemään aikamatkailua mahdollisimman realistisesti. Elokuvassa seurataan kahden ystävän yritystä rakentaa aikakone, ja se vaatii katsojalta tarkkaavaisuutta ja monimutkaista pohdintaa ymmärtääkseen sen juonta täysin”, Chat GPT valistaa.

Chat GPT piti tieteellisesti uskottavina myös elokuvia Timecrimes (2007), Predestination (2014) ja Time Lapse (2014)

Paluu tulevaisuuteen osa II esitetään AVA-kanavalla sunnuntaina 24.09.2023 klo 21.00. Elokuva kuuluu myös Viaplayn ja Prime Videon valikoimaan. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa