Tänään tv:ssä: Viiden tähden huippuelokuva – Ensimmäiset 13 minuuttia on jotain täysin uskomatonta

IMDb-arvosana 7,7.

Gravity oli vuoden 2014 Oscar-gaalan suurin voittaja seitsemällä kultapystillä. Se ei ehkä ennakkoon tarkasteltuna vaikuttanut Oscar-menestykseltä vaan lähinnä jännittävältä tieteisseikkailulta. Lopputulos on kuitenkin kaikilta osa-alueiltaan niin taitavasti rakennettu elokuva, että se nousee taiteellisesti paljon korkeammalle kuin tavanomainen popcorn-viihde.

Ohjaaja Alfonso Cuarónin ja hänen poikansa Jonásin kanssa kirjoittama tarina on yksinkertainen, eikä sitä ole lähdetty venyttämään turhaan. Gravity kestää vain puolisentoista tuntia, ja siinä on lähes koko ajan vain yksi roolihahmo, mutta siitä kasvaa voimakas elämäys.

Sandra Bullockin esittämä tohtori Ryan Stone on elokuvan sydän. George Clooney oli kuvissa ja julisteissa yhtä isolla mukana, mutta hänen esittämänsä veteraaniastronautti jää alun jälkeen pelkäksi taustahahmoksi.

Elokuva alkaa henkeäsalpaavan komeasti. 13-minuuttinen yhtäjaksoinen kohtaus jää varmasti historiaan yhtenä vaikuttavimmista elokuvan avauksista. Se sisältää kaunista kuvausta, taidokkaita kameran liikkeitä, animaatiota ja koreografiaa.

Kun avaruusromu aiheuttaa onnettomuuden ja Ryan Stone jää yksin avaruuteen, yksinäisyyden tunne on monumentaalinen. Kaukaisuudessa siintävästä Maa-planeetasta tulee ikään kuin oma roolihahmonsa. Sen hehkuvat värit edustavat elämää vastakohtana avaruuden tyhjyydelle. Maahan paluu tuntuu mahdottomalta saavuttaa, mutta Stone ei luovuta. Tarinassa voi nähdä metaforia äitiydestä, syntymästä ja evoluutiosta.

Mestarillisesti luodun visuaalisen ilmeen lisäksi musiikilla on tärkeä merkitys. Steven Pricen Oscar-palkittu soundtrack on muutakin kuin musiikkia: se toimii myös elokuvan äänimaailmana.

Gravity esitetään Nelosella lauantaina 27.02.2021 klo 22.35. Toinen esitys sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 01.03.2021 klo 00.05. Katso traileri alta.

Aiheeseen liittyvät elokuvat