Tänään tv:ssä: ”Viimeisen kuvan jälkeen pakko katsoa välittömästi uudestaan” – Mestarillinen elokuva vuodelta 2017

IMDb-arvosana 7,6.

19.5.2021 05:00

Andrei Zvjagintsev (Isän paluu, Leviathan) on Venäjän merkittävin nykyohjaaja, minkä ymmärtää, kun katsoo hänen vuonna 2017 ilmestyneen elokuvansa Rakkautta vailla.

Se on mestarillinen kuvaus parisuhteen lopusta ja sen traagisista seurauksista. Elokuvan nimen mukaisesti kaikki roolihahmot tuntuvat olevan rakkautta vailla.

Tarinan keskiössä on moskovalainen pariskunta, joka on eroamassa ja myymässä asuntoaan. Eroprosessi on katkera ja riitaisa. Sitten pariskunnan 12-vuotias poika katoaa.

Zvjagintsevin visuaalisessa tyylissä näkyy vaikutteita kuvataiteesta, ja hän käyttää raamatullisia vertauskuvia. Sille tuovat vastapainoa naturalistinen ote ja yhteiskunnalliset viittaukset.

Rakkautta vailla ei ole kuitenkaan poliittinen elokuva, vaan se keskittyy ihmisten välisiin suhteisiin. Elokuva on surullinen ja paikoin ahdistavakin, mutta sen katsomisesta ei tule paha olo.

Tarkkanäköinen ihmiskuvaus herättää valtavasti ajatuksia, ja viimeisen kuvan jälkeen elokuvan haluaa katsoa välittömästi uudestaan.

Rakkautta vailla esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 19.05.2021 klo 22.15. Areenassa 29 päivää. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia