Tänään tv:ssä: Vuoden 1979 kotimainen komedia repii huumoria Neuvostoliitosta ja YYA-hengestä

Katsottavissa myös suoratoistona.

30.11.2022 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1979 valmistunut kotimainen elokuva Natalia.

Matti Kassilan ohjaama aikansa menestyskomedia kertoo luvatta rajan yli Suomeen tulleen Natalia-lehmän palauttamisesta Neuvostoliittoon.

Arto Paasilinnan aiheen pohjalta tehty elokuva irvailee kevyesti 1970-luvun YYA-hengelle ja suomettumiselle sekä tekoaikana ajankohtaisille länteen loikkauksille.

Laajaan näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Ole Johansson, Matti Mäntylä, Kauko Helovirta, Saara Ranin, Marjukka Arasola, Martti Järvinen, Aarre Karén, Helge Herala, Ahti Kuoppala, Pentti Irjala, Sakari Jurkka, Marja Myllylä ja Uljas Kandolin.

Natalia on outo yhdistelmä huonoa makua ja selvää koomista taitamista”, kirjoitti Katso-lehden kriitikko Markku Tuuli, kun elokuva esitettiin televisiossa vuonna 1982.

”Elokuvan kehysjuttu Natalia-lehmän seikkailuista Suomessa on sinänsä antoisa ja varsinkin kahden isännän toikkaroinnit lehmän kanssa Kassila on toteuttanut usein pirteästi. Mutta aina kun elokuva eksyy ulkopoliittiseen komediaan, seuraukset ovat karkeita. Piikeissä ei ole terävyyttä, ja koko ajan tuntuu siltä, että Kassila yrittäisi pidätellä kritiikkiään suomettumisesta. Monesti hän päätyykin katastrofaalisiin tuloksiin: kaikki kohtaukset, joissa ’venäläisiä’ on mukana, ovat kerrassaan hirvittäviä. Natalia voi olla tarkoitettu vientielokuvaksi, mutta toivotaan, että sitä ei pidettäisi näytteenä suomalaisesta elokuvataiteesta”, Tuuli kirjoitti arviossaan.

Natalia esitetään TV1-kanavalla keskiviikkona klo 13.15. Elokuva kuuluu tällä hetkellä myös Elisa Viihde Viaplayn kokoelmaan.

Katso alta vauhdikas kohtaus, jossa eteläpohjalaisnäyttelijä Kalevi Haapoja antaa rättisitikalle kyytiä.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa