Tänään tv:ssä: Vuoden 2008 komedia synnytti kohun, joka jatkuu edelleen – Päätähti ei vieläkään pyytele anteeksi

Episodin tähdet ★★★

17.4.2024 05:00

Tänään nähdään televisiossa Ben Stillerin ohjaama komedia Tropic Thunder.

Pääosaa esittävän Stillerin lisäksi vuonna 2008 valmistuneessa elokuvassa nähdään Jack Black ja Robert Downey Jr. He esittävät Hollywood-tähtiä, jotka tekevät yhdessä Vietnamin sotaan sijoittuvan elokuvan. He saavat viidakossa vastaansa kuitenkin myös oikeita vihollisia.

Lopputulos on paitsi hupaisa parodia sotaelokuvista myös piikikästä irvailua Hollywoodin toimintatavoille. Tom Cruise nähdään yllättävässä cameo-roolissa, jossa hän on kalju ja pukeutunut läskipukuun. Cruisea tuskin tunnistaa roolista.

Tropic Thunderin huumori on parhaimmillaan aidosti oivaltavaa ja herkullisen anarkististakin, sanottiin Episodin arviossa syksyllä 2008, kun elokuva sai ensi-iltansa.

Arvion mukaan vahvimmin komediaa kannattelevat Stillerin herkullisesti machoileva lihaskimppu sekä Downeyn alati vakavailmeinen ja juuri siksi niin koominen metodinäyttelijä, joka on teettänyt itselleen jopa ihopigmenttisiirtoja voidakseen tulkita ryhmän ainoaa mustaa jäsentä. Downey sai roolistaan Oscar-ehdokkuuden.

Tropic Thunderia on sittemmin laajalti kritisoitu blackfacen käytöstä ja siitä, miten siinä käsitellään vammaisia. Kritiikki on viime vuosina vain yltynyt, kun Stiller ei ole suostunut pahoittelemaan elokuvan huumoria, kuten oheinen kommentti viestipalvelu X:ssä osoittaa.

Tropic Thunder esitetään Subilla keskiviikkona 17.04.2024 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa