Tänään tv:ssä: K18-kauhuelokuva alkaa vetävästi – Loppuratkaisu tuottaa pettymyksen

Kiinnostavasti alkava elokuva on lopulta tusinakauhua ja tehty vain imemään idea kuiviin. Ikäraja K-18.

19.10.2022 06:30

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2017 valmistunut Jigsaw.

Viisi ihmistä herää huoneessa, jossa heidän päähänsä on asennettu peltiämpäri. Ämpärissä on silmäaukot ja sen päältä lähtee ketju kohti seinää, jossa on sirkkelinteriä. Samaan aikaan toisaalla rikollinen juoksee pakoon poliisijoukkoa. Hänellä on kädessään kauko-ohjain, jonka hän aktivoi joutuessaan poliisien luotisateeseen. Poliiseille jää epäselväksi, minkä tuo laite aktivoi.

Katsoja kyllä sen havaitsee, kun lukitussa huoneessa terät alkavat pyöriä ja seinän sisään kelautuva ketju alkaa johdattaa vangittuja kohti varmalta näyttävää silpoutumista. Kaiuttimesta alkaa kuulua Jigsaw’n (Tobin Bell) ääni kehottaen jokaista tunnustamaan jokin paha tekonsa. Niin tekevät pääsevät seinän toiselle puolelle uusia haasteita kohdatakseen.

Yksi putoaa jo ensimmäisellä kierroksella päätyen patologin ja hänen assistenttinsa ruumiinavauspöydälle. Tapausta tutkivat etsivät kääntävät epäilynsä patologeihin, joiden on maineensa puhdistaakseen ryhdyttävä etsimään todellista syyllistä, jonka katsoja tietää jo tässä vaiheessa.

Jigsaw on kahdeksas Saw-elokuvien jatkumossa. Sitä edellinen ilmestyi vuonna 2010. Sen piti olla sarjan viimeinen, mutta niin vaan tekijöitä houkutti jatkaa. Vaikuttimena lienee ollut dollari, sillä sarja oli tuottanut lähes 900 miljoonaa taalaa vuosien varrella.

Tähän teokseen on tehty saippuaoopperamainen temppu, sillä Jigsaw kuoli edellisessä elokuvassa. Ylösnousemusta elokuvan hahmot kyllä päivittelevätkin yrittäessään myydä ideaa katsojalle.

Jigsaw alkaa vetävästi ja antaa positiivisen toivonkipinän. Valitettavasti juonenkulku jää junnaamaan ja saa todellakin saippuaopperamaisia piirteitä. Uhreille on keksitty kiinnostavia jekkuja, mutta selvittelypuolella ollaan kaavamaisen kuka-sen-teki-juonen äärellä.

Näyttelijät tekevät sinänsä kelpo työtä, mutta kukaan ei nouse valkokankaan vangitsijaksi. Johtuneeko tuo siitä, että oikeastaan kaikki tulevat enemmän tai vähemmän tusina-tv-sarjojen parista. Esimerkiksi elokuvan keskeiseksi hahmoksi nostettu patologia esittävä Matt Passmore tunnetaan Satisfaction-sarjasta. 

Jigsaw esitetään Subilla keskiviikkona 19.10.2022 klo 23.40. Elokuvan voi katsoa myös C Moresta.

Arvio: Hannu Liekso

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa