Tänään tv:ssä: Vuoden 2019 feministisessä elokuvassa miehet ovat ressukoita mutteivät yksin syypäitä

Episodin tähdet ★★★★

18.4.2024 06:30

Vuonna 2019 valmistunut Tottumiskysymys on seitsemän tekijän yhteisteos, joka on toteutettu lyhytelokuvien pohjalta. Kaikki episodit ovat naisohjaajien tekemiä, ja niissä on selkeä feministinen viesti.

Tavalla tai toisella tarinoissa on esillä asia, josta on vaiettu pitkään: sukupuolittunut vallankäyttö arkisissa tilanteissa. Naiset kokevat häirintää bussissa tai lomamatkalla, eikä siitä pääse eroon edes näyttelijänä teatterin lavalla, kun ainoa naiselle varattu rooli on seksuaalisen väkivallan uhri.

Miehet ovat elokuvassa pääosin ressukoita tai sikoja mutteivät yksin syypäitä: esimerkiksi firman juhliin sijoittuvassa jaksossa naiset vähättelevät, hyssyttelevät ja syyllistävät miesten tavoin. Tarinoissa on mukana mustaa huumoria, mutta nauru jää kyllä katsojan kurkkuun.

Episodien ohjauksesta vastaavat Kirsikka Saari, Elli Toivoniemi, Anna Paavilainen, Alli Haapasalo, Reetta Aalto, Jenni Toivoniemi ja Miia Tervo.

Laajassa näyttelijäkaartissa nähdään tuttuja kasvoja, kuten muun muassa Krista Kosonen, Eero Ritala, Seidi Haarla, Pirjo Lonka, Johannes Holopainen ja Lotta Kaihua.

Tottumiskysymys esitetään TV2-kanavalla kahteen otteeseen:

  • To 18.04.2024 klo 14.45
  • La 20.04.2024 klo 21.45

Elokuvan voi katsoa myös Areenasta. Pistä leffa alta pyörimään.

Lisää luettavaa