Tänään tv:ssä: Vuonna 2003 ilmestyi suosittu elokuva, jonka loppukohtaus on edelleen arvoitus – Mitä ihmettä siinä kuiskittiin?

Spoilerivaroitus, jos et ole nähnyt elokuvaa.

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2003 valmistunut Lost in Translation.

Bob Harris (Bill Murray) on saapunut Japaniin työkeikalle. Viskimainoksen nauhoitukset edellyttävät muutaman päivän oleskelua vilkkaassa ja oudossa metropolissa. Bob on menestynyt ja rikastunut urallaan, mutta hänen yksityiselämäänsä sävyttävät kireähkö suhde Kaliforniassa odottavaan vaimoon sekä kyyninen, hiukan väsynyt asenne elämään.

Scarlett Johanssonin esittämä Charlotte on puolestaan tullut Tokioon kiireisen valokuvaajamiehensä Johnin (Giovanni Ribisi) seurana tämän työmatkalle. Käytännössä nuori nainen joutuu viettämään aikansa yksin, sillä John käy vain kääntymässä parin yhteisessä hotellihuoneessa syöksyessään kuvauskeikalta toiselle, ja osan aikaa hän on yötkin poissa toisella paikkakunnalla.

Charlotte ja Bob ovat toistensa vastakohtia: toinen on vielä nuori nainen jonka elämä on yhä edessä, toinen taas kyyninen, hiljalleen jo vanhuusikää jo lähestyvä mies, jonka elämä on suurelta osin takana. Heidän kohtaamisensa tokiolaishotellin baarissa johtaa kuitenkin ystävyyteen ja vapaa-aikojen osalta yhdessä vietettyyn viikkoon, jonka he pian eivät enää edes toivoisi loppuvan.

Vieras maa ja kulttuuri tarjoavat hauskoja ja erikoisia elämyksiä kahdelle aikaeroväsymyksen kanssa painivalle amerikkalaiselle, jotka ovat erilaisuuksistaan huolimatta vieraassa ympäristössä toisilleen kaikkein tutuinta. Heidän välilleen kehittyvä tunneside näyttäisi myös tarjoavan molemmille tilaisuuden oppia jotakin: paikkaansa maailmassa etsivälle Charlottelle kokenut Bob voi tarjota vastauksia, ja kyynistyneelle Bobille Charlotte voi palauttaa tämän kateissa olevaa elämäniloa.

Elokuvan lopussa on klassikoksi noussut kohtaus, jossa katsoja ei kuule Bill Murrayn repliikkiä lainkaan. Jää täysin epäselväksi, mitä hän kuiskaa Scarlett Johanssonille, mutta sillä ei loppujen lopuksi ole väliä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Sofia Coppola voitti elokuvallaan Oscarin parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta vuoden 2004 gaalassa. Lost in Translation on sujuva, viihdyttävä ja koskettavakin elokuvakokemus laatutietoiselle yleisölle.

Lost in Translation esitetään TV5-kanavalla TV5 To 09.04.2020 klo 22.00
ja lauantaina 11.04.2020 klo 23.50. Elokuva nähdään lisäksi FRII-kanavalla sunnuntaina 12.04.2020 klo 17.05.

sekä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 09.10.2019 klo 01.25. Katso alta kuinka Sofia Coppola noutaa Oscar-pystinsä.