Tänään tv:ssä: Yleisön ja Oscar-raadin hurmannut vuosituhannen toimintaepookki

23.12.2013 06:04

Televisiosta tulee tänään viisi Oscaria voittanut Gladiator (2000).

Historiallinen toimintaelokuva voitti aikanaan muun muassa parhaan elokuvan ja parhaan miespääosan Oscarit. Elokuva on myös tukevasti IMDb:n käyttäjien suosikkielokuvien joukossa, tällä hetkellä sijalla 53.

Gladiator esitetään tänään maanantaina 5-kanavalla kello 21.00. Elonetin mukaan kyseessä on Gladiatorin kymmenes tv-esitys. Senpä vuoksi elokuvaa voi katsoa uusin silmin muutaman triviatiedon kera:

Russell Crowe valittiin palkittuun pääosaan vasta, kun Mel Gibson totesi itse olevansa liian vanha rooliin. Myös Antonio Banderasta harkittiin. Ennen kuvausten alkua Crowe oli vastikään saanut valmiiksi The Insiderin, jota varten Crowe oli lihottanut itseään yli 18 kiloa. Ylimääräiset kilot karisivat näyttelijän farmilla parissa kuukaudessa, sopivasti ennen Maximuksen fyysistä roolia.

– Elokuvan alussa nähtävä joukkotaistelu kuvattiin Englannin metsässä, joka oli muutenkin tarkoitus lanata tyhjäksi. Gladiatorin ohjaaja Ridley Scott oli siis innokas hyödyntämään mahdollisuutta polttaa metsä maan tasalle.

– Samaisessa taistelussa saadut haavat Crowen kasvoilla olivat aitoja vaurioita siitä, kun Crowen hevonen säikähdyksissään peruutti näyttelijän puun oksistoa päin. Myöhemmin Crowe teloi jalkansa, lonkkansa ja molemmat hauisjänteensä gladiaattoritaisteluiden tuiskeessa.

– Proximoa näyttelevä Oliver Reed kuoli sydänkohtaukseen, kun elokuvan kuvaukset olivat vielä kesken. Sijaisnäyttelijän ja CGI:n yhdistelmällä luotu korvike jäljellä oleviin kohtauksiin toi lisäkustannuksia arviolta noin kolmen miljoonan dollarin edestä.

(Episodi/JSV)

Lisää luettavaa