Tänään tv:ssä: Tämä kauhuklassikko on lajityyppinsä mestariteos

Jacques Tourneurin ohjaamien klassikkoelokuvien sarjaa jatkaa vuonna 1943 valmistunut mestariteos ja kauhuklassikko Yö voodoo-saarella (I Walked with a Zombie).

12.6.2016 06:27

Elokuvan päähenkilö on nuori kanadalainen sairaanhoitaja Betsy (Frances Dee), joka matkustaa eräälle Karibianmeren saarelle hoitaakseen rikkaan plantaasinomistajan Paul Hollandin (Tom Conway) vaimoa Jessicaa.

Jessican kerrotaan kuumeen seurauksena vajonneen kooman kaltaiseen tilaan, jossa hän liikkuu unissakävelijän tavoin ja ymmärtää vain yksinkertaisia komentoja.

Monet paikalliset asukkaat uskovat että Jessicasta on tullut zombi, elävä kuollut. Samalla kun Betsy alkaa rakastua Pauliin, etsii hän keinoa tämän vaimon parantamiseksi.

Yö voodoo-saarella on usein mainittu parhaaksi Lewtonin kymmenkunnasta kauhuklassikosta viikko sitten esitetyn Kissaihmisten ohella. Se maalailee mestarillisesti aavemaisen runollisella tunnelmalla, joka syntyy kauniin sävykkäästä mustavalkokuvauksesta sekä yliluonnollisen mystiikan ja karibialaismiljöiden taitavasta yhdistelystä. Tekijät ovat ymmärtäneet että yliluonnollinen on sitä uskottavampaa, mitä varmemmin elokuva ankkuroidaan realismiin.

Kun Stylus-lehti listasi kaikkien aikojen parhaita zombi-elokuvia, Yö voodoo-saarella nostettiin viidenneksi.

Elokuva esitetään YLE Teemalla sunnuntaina 12.06.2016 klo 18.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa