Tänään Yle Teemalla: Harvinainen kotimainen elokuvatapaus – masturbointia ja fantasioita ryhmäseksistä

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1971 valmistunut kotimainen elokuva Niilon oppivuodet.

15.9.2016 06:27

Jaakko Pakkasvirran ohjaustyötä kuvataan poliittiseksi elokuvaharvinaisuudeksi. Niilon oppivuodet kertoo ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvasta Niilosta, hänen ihmissuhteistaan ja sisäisestä elämästään.

Kansallisen audiovisuaalisen arkiston sivuilla elokuvan sanotaan olevan ryhmätyönä tehty poliittinen filmipamfletti koulusta ja sen roolista yhteiskunnassa. Ohjaajina toimivat Pakkasvirran lisäksi myös Milja Ahola, Anssi Blomstedt ja vastikään kuollut Kalle Holmberg. Mukana oli Holmbergin johtama teatterikoulun näyttelijäkurssi.

Ylen sivuilla julkaistussa esittelyssä kirjoitetaan, että elokuva ei ole niinkään poliittista agitaatiota kuin anarkistista kerrontaa ja nuorta seksuaalista kiihkoa. Mukana onkin päähenkilön masturbointia ja visioita roomalaisesta orgiakohtauksesta, jotka 1970-luvulla leikattiin pois mutta on nyt otettu takaisin mukaan.

Pääosaa esittää Matti Poskiparta. Elokuvassa näyttelevät myös muun muassa Tuija Ahvonen, Hannu Lauri, Juha Muje ja Elina Salo. Musiikista vastaa Wigwam-yhtye.

Niilon oppivuodet esitetään YLE Teemalla torstaina 15.09.2016 klo 21.50. Elokuva on tulossa myös YLE Areenaan.

Lisää luettavaa