”Tästä ei nyt puhuta” – Naisten tarinoissa toistuu sama 5–10 suomalaisen ohjaajan ja tuottajan rinki

Suomen elokuva-alallakin on seksuaalista häirintää, kertoo Heidi Lindénin keräämä aineisto.

18.10.2017 11:46

Hollywood-tuottaja Harvey Weinsteiniin kohdistuneet ahdistelusyytökset ovat herättäneet valtavasti huomiota viime aikoina. Suuren julkisuuden on saanut myös näyttelijä Alyssa Milanon Twitterissä aloittama Me too -kampanja, jossa naiset kertovat seksuaalisesta häirinnästä.

Kampanja on levinnyt myös Suomessa sekä Facebookissa että Twitterissä hashtagilla #metoo.

Helsingin Sanomat kirjoitti viime viikolla, että Suomessa seksuaalinen häirintä ei alan etujärjestöjen mukaan ole viihdealan ongelma – tai sitten asiasta vaietaan.

Nyt näyttää siltä, että ongelma on olemassa, ja siitä vaietaan.

Tiistaina julkaistussa Helsingin Sanomien artikkelissa kerrotaan Heidi Lindénin keräämästä aineistosta, jossa suomalaiset naiset kertovat seksuaalisesta ahdistelusta elokuva-alalla. Yli neljäkymmentä naista on kirjoittanut Lindénille kokemastaan häirinnästä.

Naisten kertomissa tarinoissa toistuu tunnettuja ohjaajia ja tuottajia, ja Lindénin mukaan kaikki tuntevat tietyn ringin. Nimiä ei kuitenkaan paljasteta julkisuuteen.

Aineiston mukaan naisia on muun muassa pyydetty riisuutumaan kuvauksissa tarpeettomasti tai kiristetty harrastamaan ryhmäseksiä.

Lindén kertoo myös omasta kokemuksestaan. Lindén pyrki 17-vuotiaana opiskelemaan elokuva-alan oppilaitokseen, ja pääsykokeiden yhteydessä valitsijaraadin jäsen ehdotti hänelle ja toiselle pyrkijälle ryhmäseksiä kotonaan. Lindén kieltäytyi eikä päässyt opiskelemaan.

Lindén pääsi myöhemmin Taideteolliseen korkeakouluun ja on nykyään näyttelijä ja ohjaaja. Hän teki lopputyönsä naisiin kohdistuvasta syrjinnästä elokuva-alalla.

Lindén oli keskiviikkona Huomenta Suomen haastattelussa kertomassa aiheesta.

”Järkyttäviä tarinoita. En voi uskoa, että niistä ei ole puhuttu aikaisemmin”, Lindén sanoo.

Lindén kertoo, että tilanteet alkavat jo työharjoittelupaikoista.

”Miehet palkkaavat nuoria kauniin näköisiä tyttöjä töihin, ja sitten on väkisin känniin juottamista. Työtilanteet siirretään paikkaan, jossa on mahdollisimman paljon alkoholia.”

Seksuaalisesta ahdistelusta kuitenkin halutaan Lindénin mukaan vaieta Suomesssa.

”Minulle sanottiin, että tästä ei nyt puhuta, tämä tulee vaan vaikeuttamaan uraa, koska Suomi on niin pieni maa.”

 

Lisää luettavaa