Tästäkin elokuvasta on jo 25 vuotta – Uusi 4K-julkaisu on lähes täydellinen

Juhlavuodet ovat hyvä syy muistella vanhoja elokuvia uudella tavalla.

7.10.2022 13:30

Kaksvitosiaan juhlistava MIB – Miehet mustissa (Men in Black, 1997) julkaistiin merkkipaalun kunniaksi uutena Limited Steelbook UHD -versiona.

Tämä on jo toinen UHD kyseisestä elokuvasta, sillä suomeksi tekstitetty MIB-trilogia näki päivänvalonsa vuonna 2017.

Uusi Limited-versio näyttää upealle. Natiivia 4K-kuvaa ehostaa nyt sekä Dolby Vision että HDR10 (aikaisempi painos sisälsi vain HDR10:n) tehden väreistä ihailtavan neutraaleja. Myös kaikki tummat sävyt toistuvat yhtä lailla kauniisti.

Kuvakohina on valtaosin luonnollista ja vain kerran se hyppää silmille yliaggressiivisena. Muutoin kaikki näyttää kutakuinkin täydelliselle 4K-resoluution ollessa suuri hyppy blu-rayn kuvaan verrattuna.

Siinä missä mukana tulevalla blu-raylla soi Dolby TrueHD 5.1, UHD:llä on ääniraitoina sekä Dolby Atmos että DTS-HD MA 5.1. Atmos-miksaus kiertää ympäri kotiteatteria äärimmäisen aktiivisesti.

Yksittäiset ääniefektit kulkevat kaiuttimesta toiseen Danny Elfmanin musiikin auetessa kaikkeen loistoonsa suorastaan ihailtavasti.

Ääni on kuitenkin laadultaan hieman ohut eikä subwooferkaan saa odotettua kyytiä. Muutamat hetket soivat ylikirkkaasti, jopa hieman kireästi. Tässä täytyy tosin ottaa huomioon, että elokuvan alkuperäinen äänitys tehtiin viime vuosituhannella.

UHD sisältää kaksi uutta, yhteensä puolituntista ekstraa, joissa ohjaaja Barry Sonnenfeld muistelee kuvauksia. Blu-raylla on tuntikausia muita ekstroja. Mitään edellisistä ei ole tekstitetty suomeksi.

Tom Kajaslampi

Tähdet UHD-julkaisuille ★★★★

Lisää luettavaa