Toimituksen suosikit: Viikko jona Hitler ja kummitukset eivät pelota

Viikonlopun uutuuksissa nähdään mielikuvitusolentoja. Tai oikeastaan toisessa on tosielämän hirviö hilpeänä mielikuvitushahmona ja toisessa mielikuvitushirviötä haudanvakavasti esiteltyinä. Toinen toimi, toinen ei.

10.1.2020 13:41

Viikonloppuna nähdään tosiaan kaksi elokuvaa, jotka hyödyntävät kumpikin fantasiaa omalla tavallaan. Kumpikin myös nojaa menneeseen, mutta vain toisella on jotain sanottavaa.

Jojo Rabbit kertoo pienestä saksalaispojasta, joka pyrkii kunnon natsiksi toisen maailmansodan loppuvuosina. Siihen häntä patistaa hänen salainen mielikuvitusystävänsä, joka lohduttaa vastoinkäymisissä ja patistaa niistä huolimatta eteenpäin kansallissosialismin tiellä. Kyseinen mielikuvitusystävä on ohjaaja Taika Waititin esittämä Hitler… Oudosta lähtökohdasta ja komediallisesta koheltamisesta huolimatta elokuva sisältää myös jännitystä ja koskettavia hetkiä, ja Waititi onnistuu sanomaan jotain vakavaakin katsoessaan aikuisten järjettömyyttä lapsen näkökulmasta.

The Grudge perustuu japanilaisiin kauhuelokuviin kirouksesta, joka syntyy jonkun kuollessa suuren raivon vallassa. Elokuvassa kirous rantautuu Yhdysvaltoihin 2000-luvun alkuvuosina. Kehystarinassa kirotun talon tapahtumia tutkii seudulle muuttanut poliisi, ja tutkimuksen kehittyessä nähdään muiden talossa käyneiden ja asuneiden kohtaloita. Valitettavasti kaikki tehdään itsetarkoituksellisten äkkisäikytysten ehdoilla, eikä tarinoista rakennu järkevää kokonaisuutta, joka onnistuisi herättämään pelkoa tai edes rakentamaan jännitystä.

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia