Tomorrowland-ohjaaja: Ihmeperhe oli vähällä jäädä toteutumatta – nyt tekeillä jatko-osa!

Episodi tapasi perjantaina Suomen ensi-iltansa saavan Tomorrowland-elokuvan ohjaaja Brad Birdin Lontoossa viikonloppuna. Muun muassa elokuvat Ihmeperhe, Rottatouille ja Mission: Impossible – Ghost Protocol ohjannut Bird muisteli, kuinka hänen kirjoittamansa Ihmeperhe-elokuva oli vähällä kaatua Disneyn päättäjien eriäviin mielipiteisiin.

– Sain koulutukseni Disneyn vanhalta polvelta, joka opasti kuinka tarinoita kerrotaan, mistä katsojat välittävät ja minkä suhteen ei tulisi tehdä kompromisseja. Mutta sitten kun pääsin Disneylle töihin, sain periaatteessa potkut, koska noudatin oppimiani ohjeita.

Birdin mukaan kyseessä oli elokuva-alalle ominainen, äkillinen mielipiteiden muutos.

– Kun kerroin Disneylle Ihmeperheestä ensimmäistä kertaa, ideastani pidettiin, kunnes sisään astui kaveri, joka ei pitänytkään siitä.

Koko projekti olikin kaatua yhden kritisoijan soraääniin, kunnes elokuvan puolestapuhujaksi asettui merkittävä elokuvavaikuttaja.

John Lasseter oli lopulta se, joka asettui tämän vastaanhangoittelijan ja elokuvamme väliin. Hän pyysi meitä työstämään animaatiopätkiä kritiikistä huolimatta.

– Kun sitten näytimme materiaalimme Disneylle, kritisoijamme sai potkut, sillä ahkera työmme vakuutti Disneyn puolellemme. Minun visioni siis pysyi kauttaaltaan samana, mutta Disneyn ääni muuttui kellossa.

Birdin mukaan syynä Disneyn muuttuneelle mielipiteelle oli yhtiön alati kokemat sisäiset muutokset, eikä edes Disneyn kokoinen suuri tuotantoyhtiö ole järkkymätön mielipiteissään.

Vuonna 2004 ilmestynyt elokuva osoittautuikin sekä arvostelu- että yleisömenestykseksi, ja elokuva palkittiin parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnolla. Birdin käsikirjoitus huomioitiin lisäksi parhaan käsikirjoituksen Oscar-ehdokkuudella.

– Kirjoitan parhaillani jatko-osaa, mutta en halua kertoa siitä sen enempää, Bird myhäilee. – Ei saa häiritä.

Disneyn Tomorrowland saa Suomen ensi-iltansa perjantaina 22. toukokuuta.

(EPISODI/Melinda Sulkama)

 

Aiheeseen liittyvät jutut