Torilla tavataan – Suomen leffa päihitti Ruotsin (muiden muassa)

Tyttö nimeltä Varpu on voittanut Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2017 elokuvapalkinnon.

2.11.2017 09:13

Palkinnon perusteissa kuvattiin Selma Vilhusen ohjaaaman elokuvan sisältävän puhdasta energiaa ja elokuvallista suuruutta.

12-vuotiaasta Varpusta (Linnea Skog), joka on matkalla kohti aikuisuutta, ja äidistä (Paula Vesala), joka ei halua kasvaa isoksi, kertova Tyttö nimeltä Varpu oli Vilhusen ensimmäinen pitkän näytelmäelokuvan ohjaustyö. Skog palkittiin roolistaan parhaan naispääosan Jussi-palkinnolla. Elokuva palkittiin myös vuonna 2016 Taodue Golden Camera -pääpalkinnolla Rooman elokuvafestivaaleilla.

Finlandia-talolla 1. marraskuuta järjestetyssä Pohjoismaiden neuvoston palkintogaalassa palkinnon ottivat vastaan Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan tuottajat Kai Nordberg ja Kaarle Aho tuotantoyhtiö Making Moviesista sekä elokuvan ohjaaja Selma Vilhunen (kuva).

– Suomalainen elokuva on vahvassa kansainvälisessä nousussa. Olemme jo vuosia panostaneet käsikirjoitusten ja alkuperäisten tarinoiden laadukkuuteen. Tämä historiallinen palkinto osoittaa sen, että sisältö ja omaperäiset tarinat tulevat taas nousemaan keskiöön elokuvien tekemisessä, Nordberg iloitsee.

Pohjoismaiden neuvosto elokuvapalkinto on suuruudeltaan lähes 50 000 euroa. Palkinnon tarkoituksena on helpottaa pohjoismaisten elokuvien tuottamista ja vahvistaa pohjoismaisia elokuvamarkkinoita. Elokuvapalkinto on jaettu vuodesta 2005 lähtien.

Tänä vuonna palkinnosta kilpailivat Vilhusen voittajatyön ohella Tanskan Forældre, Islannin Hjartasteinn, Norjan Fluefangeren sekä Ruotsin Saamelaisveri. Viimeksi mainittu on parhaillaan teatterilevityksessä, ja se oli kilpailun hienoinen ennakkosuosikki. Kaikki elokuvat esitettiin aikaisemmin syksyllä Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia