Tulevaisuus vaikuttaa synkältä X-Men-mutanttien kannalta

20.5.2014 11:00

Tulevaisuus vaikuttaa synkältä X-Men-supersankariryhmän ja muiden Marvel-sarjakuvien mutanttien kannalta. Sitä ei kuitenkaan uskoisi, kun X-Men: Days of Future Past -elokuvan tähtikaarti iloitsee Bryan Singerin paluusta ja vitsailee haastattelussa.

Teksti: James White

Sarjakuvan puolella X-Men-mutanteilla on yhtä vannoutuneita faneja kuin The Avengersillakin. Bryan Singerin vuoden 2000 X-Men oli onnistunut filmatisointi, ja sen vuoden 2003 jatko-osa yksi parhaista supersankarielokuvista. Odotukset olivat korkealla, kun kolmannessa osassa oli tarkoitus ottaa käsittelyyn rakastetuin X-Men-tarina, The Dark Phoenix Saga.

Pettymys oli suuri, kun Singer lähtikin tekemään Superman Returns –elokuvaa. Mutanttien suurimman seikkailun sai vetääkseen Brett Ratner, joka monien mielestä tuhosi lupaavasti alkaneen trilogian. Nyt Singer on palannut tuottaja-ohjaaja-käsikirjoittajaksi X-Men-elokuvaan, joka yhdistää kaksi X-ryhmää eri aikakausilta!

Vuoden 2011 hienon X-Men: First Class -elokuvan ohjannut Matthew Vaughn halusi tehdä 1960-luvulle sijoittuvalle seikkailulleen jatkon, joka yhdistäisi sen ja 2000-luvun elokuvien sankarit. Singer mainitsi lounaskeskustelun yhteydessä tuottaja-käsikirjoittaja Simon Kinbergille, että ainut hänelle mieleen tuleva ratkaisu oli aikamatkailu ja sellainen tarina X-Men-sarjakuvista löytyisi.

– Simon vei ideamme Matthew’lle, ja he alkoivat kehittää käsikirjoitusta. Kun Matthew jätti projektin, aloin itse pohtia aikamatkan toteuttamista. Kun olin selvittänyt itselleni sen toiminnallisuuden, olin valmis kertomaan tarinan, Singer kertoo.

– Aikamatkaelokuvat ovat oma lajityyppinsä. On luotava tietyt säännöt sille miten menneisyys vaikuttaa tulevaisuuteen ja sitten pidettävä niistä kiinni. Tykästyin aiheeseen, ja lisäksi halusin tehdä töitä uuden ryhmän kanssa, koska he tunsivat minut vain tuottajana ja kirjoittajana. Samalla sain tilaisuuden työskennellä aikaisemmista elokuvista saamieni ystävien kanssa.

Kaksi eri sankarijoukkoa mahdollisti herkuttelun Singerin lempielementillä.

– Rakastan rinnakkaista toimintaa, kun samanaikaisesti tapahtuu paljon. Nyt pystyin leikkimään menneisyyden ja tulevaisuuden tapahtumilla yhtä aikaa. Tein sitä paljon X2:n lopussa, ja nyt pääsen kunnolla revittelemään.

Aikamatkailu tuo tarinaan ja hahmoihin uusia teemoja.

– Elokuva esittää yleismaailmallisen kysymyksen: jos olisin aikaisemmin tiennyt mitä tiedän nyt, mitä valintoja olisin tehnyt? Millainen ihminen olisin ollut ja millaisiin uhrauksiin olisin valmis, jos voisin muuttaa historiaa?

Sentinel-robotit ovat isossa osassa elokuvassa. Niiden haaste oli, että Transformers- ja Iron Man -elokuvat sekä Pacific Rim ovat jo esitelleet monimuotoisia ja -taitoisia robotteja.

– Ne palvelevat tarinaa kiinnostavasti eivätkä ole vain kimppuun hyökkääviä taistelurobotteja – vaikka sitäkin puolta kyllä löytyy!

X-Men: Days of Future Past  tulee ensi-iltaan perjantaina 23. toukokuuta. Lue lisää elokuvasta uudesta Episodista 5/2014.

 

Lisää luettavaa