Urheilun aivotärähdykset tapetilla showpainijan dokumenttielokuvassa

20.9.2012 14:25

Entisen showpainijan Christopher Nowinskin kirjaan perustuva dokumentti Head Games perehdyttää kontaktiurheilun usein vaiettuun puoleen: aivotärähdyksiin ja niiden pitkäaikaisiin seurauksiin.

Dokumentissa tutustutaan Nowinskin johdolla jalkapallon, jenkkifutiksen, jääkiekon ja Nowinskin oman taustan takia myös showpainin aivotärähdyksiin.

Kokemuksiaan jakavat muun muassa aivotärähdyksen jälkioireiden takia uransa päättäneet jääkiekkoilija Keith Primeau ja jalkapalloilija Cindy Parlow Cone.

Steve Jamesin ohjaama elokuva perustuu Nowinskin vuoden 2006 kirjaan Head Games: Football’s Concussion Crisis. Nowinski on kirjan lisäksi perehtynyt aiheeseen Bostonin yliopiston aivovammoja tutkivan yksikön johdossa.

Harvardista valmistunut Nowinski pelasi opiskeluaikoinaan amerikkalaista jalkapalloa ja paini kehäurallaan WWE:n riveissä, josta muun muassa Dwayne ”The Rock” Johnson lähti onnistuneesti valloittamaan Hollywoodia.

Nowinski lopetti kehätemmellyksen vain kolmen vuoden aktiiviuran jälkeen vuonna 2004, kärsittyään aivotärähdyksen jälkioireista.

Aivotärähdykset ovat olleet myös jääkiekkoliiga NHL:ssä suuresti esillä viime vuosina – jopa sääntömuutoksiin asti, kun tähtipelaajien, kuten Sidney Crosbyn ja Marc Savardin ura ja yksityiselämä ovat olleet vaakalaudalla aivotärähdysten takia.

Head Games ilmestyy Yhdysvalloissa tällä viikolla, Suomen julkaisusta ei ole tietoa.

Kuva The Wrestler – painijasta (2008).

Lähteet: Yahoo, Bleacher Report

Lisää luettavaa