Uuden Iron Skyn kuvaukset lähestyvät: ”Itsevarmempi kuin ykkönen”, ohjaaja lupaa

6.11.2014 09:00

Tieteiskomedia Iron Sky (2012) oli joukkorahoituksen pioneeri. Noin kymmenys elokuvan budjetista toteutettiin yleisöltä kerätyillä sijoituksilla.

Jatko-osa The Coming Racen budjetti pyritään kattamaan mahdollisimman pitkälle joukkorahoituksella. Tuotantotiimi keräsi siihen varoja jo esituotantovaiheessa puolitoista vuotta sitten. Elokuvan kuvaukset pääsevät todennäköisesti käyntiin ensi vuonna, ja se saa ensi-iltansa näillä näkymin vuonna 2016.

Tällä kertaa yleisö on sitoutettu vahvemmin myös taiteellisiin ratkaisuihin. Tekijät lähettivät käsikirjoituksen raakaversion syyskuun lopussa noin tuhannelle fanille. Nämä saivat viime viikonloppuun asti lähettää tekijöille korjausehdotuksia.

Ohjaaja Timo Vuorensola istuu nahkasohvalla elokuvateatteri Andorran aulassa Helsingissä. Hän kertoo, että palautesatsi on nyt kahlattu läpi. Kaksi palautteenantajaa on kutsuttu Helsinkiin työstämään käsikirjoitusta edelleen. Toinen heistä matkustaa tänne Yhdysvalloista.

Ykkösosan aiheena olivat kuussa operoivat natsit. Kakkososassa ollaan enimmäkseen ontoksi paljastuvan maapallon kamaralla.

Hetki sitten Vuorensola on esitellyt The Coming Racen promotrailerin Night Visions -elokuvafestivaalin yhteydessä järjestetyn tilaisuuden vieraille. Kakkososan kuvaukset eivät ole vielä alkaneet, mutta trailerissa ykkösosasta tuttu, Sarah Palinin näköinen ja kuuloinen Yhdysvaltain presidentti kohtaa dinosauruksen, jonka selässä ratsastaa Adolf Hitler.

Iron Sky oli tulvillaan tilannekomediaa ja hauskanpitoa. Historiallisten ja tieteellisten faktojen osumatarkkuudella ei ollut ankaraa merkitystä, mutta Vuorensola kertoo, että fanit ovat palautteissaan peräänkuuluttaneet tieteellistä tarkkuutta.

– Siihen on nyt lähdetty. Menemme tieteellisellä pieteetillä eteenpäin.

The Coming Racesta oli alun perin tulossa toiminnantäyteisempi kuin ykkösosasta. Palautteessa on kuitenkin korostunut tarve saada actionin keskelle hengitystilaa. Vuorensola kertoo, että huippuhetkeksi kaavailtu suuri taistelukohtaus joutui pyyhekumin alle.

– Dynaamisuutta lisää, hän tiivistää.

Ykkösosan budjetti oli noin 7,5 miljoonaa euroa. Tuotto jäi puolitoista miljoonaa miinukselle. Tilanne ajoi tuotantoyhtiö Blind Spot Picturesin ahtaalle.

Elokuva sai menestyksekkään teatterilevityksen useissa maissa, mutta suurin hitti siitä tuli internetin laittomilla latausalustoilla.

Tekijät kertoivat julkisesti, etteivät hyväksyneet Revolver-levitysyhtiön julkaisustrategiaa. Revolver esitti elokuvaa Englannissa valkokankaalla vain yhden päivän ja julkaisi sen sitten suoraan dvd:llä, kuitenkin vain Isossa-Britanniassa.

Strategian seurauksena Iron Sky oli yhtäkkiä saatavilla kaikkialla maailmassa laittomana torrent-lataustiedostona, mutta ei ostettavana stream-linkkinä tai dvd:nä. Tarkemmin levityskiemuroita valaisee esimerkiksi tämä blogimerkintä.

Iron Sky ponkaisi maailman neljänneksi ladatuimmaksi torrentiksi. Tuottaja Tero Kaukomaa moitti Revolveria toiminnasta, joka pakotti fanit lataamaan tuotteen laittomasti, kun laillista versiota ei ollut saatavilla.

Kaukomaan ja Vuorensolan mukaan tuotantoryhmä menetti valtavia summia rahaa. Nyt Vuorensola sanoo, että edelliskerran virheistä on opittu.

– Levityssuunnitelmaan sisältyi huonoja diilejä, jotka eivät nyt toistu. Mutta riskejä on tässäkin. Tämä on ihan järjettömän megalomaaninen juttu. On olemassa pelko, että mitä jos tämä levähtää.

The Coming Racen budjetti on noin 15 miljoonaa euroa eli kaksi kertaa niin paljon kuin ykkösosan budjetti. Summa pyritään kattamaan mahdollisimman pitkälle joukkorahoituksella.

– Olemme osoittaneet, että saamme pienemmälläkin rahalla aikaan kalliin näköistä jälkeä. Siksi uskomme, että meihin halutaan panostaa, ohjaaja sanoo.

The Coming Racen kuvaukset käynnistyvät ensi vuonna. Vuorensola kertoo, että suurin osa kuvataan Berliinissä studiolla.

Myös ykkösosa kuvattiin pääosin sisätiloissa. Lavasteista rakennetaan oikeasti vain pinnat, joita näyttelijät kuvassa koskettavat. Loppu luodaan tietokone-efekteillä.

Kriitikot kiittivät ykkösosan teknistä toteutusta, mutta suomivat sisältöä kömpelöksi ja hajanaiseksi.

– En kritisoi kritiikkejä, Vuorensola sanoo.

– Osa oli ihan perusteltuja.

Hänen mielestään osa arvostelijoista kuitenkin lähestyi Iron Skyta väärillä odotuksilla.

– Jengi meni katsomaan sitä odottaen, että se on kultti-b-toimintaleffa. Kun se ei vastannutkaan niitä odotuksia vaan oli konventioiltaan erilainen, niin eihän se voinutkaan olla timanttia alusta loppuun.

Vuorensola kuvaa The Coming Racea genrehybridiksi.

– Siinä on tieteiselokuvaa ja seikkailua, scifiä ja Indiana Jonesia. En väitä, että uudessa osassa on parempi juoni kuin ykkösessä, mutta käsikirjoitus on itsevarmempi. Siinä on enemmän rentoutta.

The Coming Race tapahtuu 20 vuotta ykkösosan jälkeen. Siirtymä tapahtuu Sarah Palin -hahmon avulla.

Palin oli vuonna 2012 herkullinen parodian kohde, mutta Vuorensolan mukaan hänestä ei enää ole kantamaan kokonaista elokuvaa. Niinpä Palin on jatko-osassa pikkuroolissa.

Ensimmäisestä osasta toiseen siirtyvät myös muiden muassa Julie Dietze ja Udo Kier, mutta heidänkin osiaan on pienennetty uusien, pian julkistettavien näyttelijöiden rinnalla.

Vuorensola on profiloitunut genre-elokuvien ohjaajana. Ennen Iron Skyta hän ohjasi Star Wreck -trilogian, jonka kolmas osa on kaikkien aikojen ladatuin suomalainen elokuva.

Ohjaaja sanoo, ettei voisi kuvitella tehtailevansa proosallisia arkielokuvia, sillä muut tekevät sen paremmin.

Silti hän haluaa efektien alta kertoa inhimillistä sanomaa.

– Haluan taiteellani peräänkuuluttaa ihmisen individualismia. Omat aivot ja ajattelu johtavat viisauteen ja valoon.

Samuli Launonen

Lisää luettavaa