Uusi Batman herättää ristiriitaisia reaktioita – Kävimme katsomassa alkuvuoden odotetuimpiin kuuluvan elokuvan

Uusi DC-tuotanto, ytimekkäästi nimetty The Batman kuuluu alkuvuoden odotetuimpiin elokuviin.

28.2.2022 19:00

Episodin toimitus pääsi katsomaan The Batmanin ennakkoon Itäkeskuksen IMAX-teatterissa. Elokuva herätti positiivia ensireaktioita, mutta soraääniäkin mahtui mukaan. Seuraavassa kommenttimme.

Jouni Vikman:
”Batmanin tarinaa on kerrottu niin monta kertaa niin monen tekijän ja esittäjän voimin, että on hatunnoston arvoinen suoritus saada siitä edelleen tuttuja elementtejä käyttäen aikaiseksi jotain omaperäistä. Robert Pattinson on erinomainen valinta rooliin, josta on riisuttu aikaisempien versioiden rajattomien resurssien playboy-kimalle.”

Jussi Huhtala:
Kolmen tunnin kesto tuntui jo etukäteen ylimitoitetulta, mutta se onkin ainoa isompi puute. The Batman on mukavalla tavalla erilainen mutta samalla myös perinteitä kunnioittava sarjakuvafilmatisointi, joka vetää melkeinpä vertoja Christopher Nolanin trilogialle. Batmanin hahmo on nyt maanläheisempi ja nykyaikaisempi, ja ennen kaikkea ohjaaja Matt Reeves hallitsee ison mittakaavan toiminnan. Äänimaailma ja kuvaus ovat upeita. Colin Farrell ja John Turturro tekevät mehukkaat sivuroolit. Aikuiseen makuun tehty The Batman sopii katsojille, jotka eivät supersankariseikkailusta välttämättä muuten välitä. Videopelimäisyys ja digiörkit loistavat poissaolollaan, ja hyvä niin.

Niko Ikonen:
”Onneksi Zack Snyderista päästiin eroon. DC:n supersankarielokuvat saavat nimittäin lentää taas hahmoja kunnioittavalla tavalla. Uusi Batman on yksi kaikkien aikojen parhaimpia supersankarielokuvia sekä parhaita Lepakkomies-filmatisointeja. Raju kuvaus kahden mielenterveysongelmaisen nuorukaisen räjähtävästä yhteenotosta. Yllättävänkin syvällinen elokuva. Älä traumatisoi lapsiasi, ne tulevat janoamaan kostoa.”

Hannu Liekso:
”Lepakkomies on saanut tässä uusimmassa filmatisoinnissa määräisen etuliitteen ’the’, osoittaen, että kyseessä on enemmän kuin pelkkä ihminen. Odotukset tätä versiota kohtaan ovat olleet suuret. Etenkin jos mittatikuiksi otetaan Christopher Nolanin tekemät näkemykset tästä kumiasuisesta viittaritarista. Elokuva onkin komeaa katsottavaa, mutta valitettavasti sen heikkoudet alkavat nousta esiin melko pian hyvän alun jälkeen. Kolmen tunnin kesto on auttamattomasti liikaa. Tarina laahaa, hajoilee sinne tänne ja jää junnaamaan. Robert Pattinson ei istu lainkaan karismaltaan supersankarin nahkoihin ja on täysin väärä valinta rooliin. Kemiat Kissanaista esittävän Zoë Kravitzin kanssa ei toimi lainkaan. Käsikirjoitus on tönkkö, samoin kuin ohjaus. Molemmista vastaa pari Apinoiden planeettaa ohjannut Matt Reeves. Saappaat ovat olleet hänelle aivan liian suuret täyttää. Colin Farrell on maskeerattu lähes yhtä hauskaksi hahmoksi kuin Jared Leto House of Gucci-elokuvassa. Jos menet katsomaan tämän, niin mukaan kannattaa ottaa niskatyyny, torkkupeitto ja hyvät eväät, jos haluaa edes jotenkin jäädä plussan puolelle tästä kokemuksesta.”

Jesse Raatikainen:
”Odotukset olivat korkealla, mutta elokuva ei aivan yltänyt niihin. The Batman on rohkeasti erilainen, välillä synkkäkin. Robert Pattinson on hyvä roolissaan, kuten myös Zoë Kravitz, puhumattakaan loistavista pahiksista: John Turturro tekee elämänsä parhaimpiin lukeutuvan roolin, mutta myös Colin Farrell ja Paul Dano tekevät hienoa työtä. The Batman on parhaimmillaan käsitellessään paikallista mafiaa, mutta onko elokuva lopulta enemmän kuin David Fincherin Seitsemän sarjakuvamaailmassa? Hyvä emo-Batman, mutta fiilikset hieman epävarmat.”

Maria Lättilä:
The Batman ei aivan yllä Nolanin trilogian tasolle, mutta Matt Reeves ohjaa toimintaa vakaalla kädellä. Robert Pattinson on mukiinmenevä Batman, mutta ei tämän kyllä tarvinnut olla lähes kolmetuntinen leffa.”

The Batman tulee teattereihin 4. maaliskuuta. Varsinainen arvio julkaistaan lähempänä ensi-iltaa. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa