Onko tämä Suomen The Handmaid’s Tale? Uutuussarjan naiset ovat yhteiskunnan mätiä omenoita

Tekijäjoukossa suosittuja nimiä.

Elisa Viihde -alkuperäissarja Mädät omenat on kahdeksanosainen psykologinen trillerisarja.

Mädät omenat sijoittuu 1970-luvun patriarkaaliseen Suomeen, jossa hankaliksi leimattuja naisia eristetään mielisairaalaan. Sarjan pääosissa nähdään Satu Tuuli Karhu, Armi Toivanen, Sonja Kuittinen ja Santeri Kinnunen.

Marja Pyykön (Sisko tahtoisin jäädä) ja Pamela Tolan (Teräsleidit) ohjaama Mädät omenat ottaa kantaa naisten asemaan 1970-luvun Suomessa, jossa yhteiskunnan normeja uhmaavia naisia leimataan hankaliksi, ”mädiksi omenoiksi”.

Tiedotteen mukaan sarja on fiktiivinen mutta käsittelee aihetta pureutuen patriarkaalisen yhteiskunnan vallankäyttöön. Se kysyy katsojaltaan, kenellä on valta määritellä mielisairaus ja kuinka paljon ihmisen mieli on muokattavissa?

Vaikka sarjan henkilöt ja hoitokeinot ovat fiktiivisiä, sarjaa varten on tehty taustatutkimusta psykiatrian historiasta ja hoitokeinoista Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se on saanut inspiraatiota myös Turun saaristoon kuuluvan Seilin saaren historiasta, jossa toimi naisten mielisairaala 1960-luvulle saakka.

Mieleen tulee myös klassikkoromaaniin perustuva The Handmaid’s Tale -sarja, jossa naisia kohdellaan valtion omaisuutena.

‒ Osana taustatöitä yövyin Seilin saarella entisessä potilashuoneessa ja tutustuin mielisairaalan historiaan. Lisäksi tutustuin sairaalan arkistoihin ja potilaiden kirjeenvaihtoon Turun kansallisarkistossa, kertoo sarjan pääkäsikirjoittaja Mia Ylönen.

Sarjassa opiskelija-aktivisti Onerva (Satu Tuuli Karhu) lähetetään vasten tahtoaan hoitoon syrjäisellä saarella sijaitsevaan mielisairaalaan. Aggressiiviseksi ja hysteeriseksi diagnosoitu Onerva alkaa kuitenkin pian epäillä, että tohtori Lundstenin (Santeri Kinnunen) määräämissä hoidoissa on jotain outoa. Ovatko potilaat todella sairaita, vai ovatko he vain ”hankalia naisia”, jotka yhteiskunta haluaa korjata sopimaan ajan normeihin ja naiskuvaan?

Mädät omenat -sarjan naiskohtalot ovat monitasoisia, toiminnallisia ja emotionaalisesti yllätyksellisiä. Temaattisesti aiheet lojaalisuudesta, ystävyydestä ja yleisesti hyväksytyistä normeista ovat voimakasta polttoainetta draamalle. Absurdit tilanteet naisten hermoparantolassa luovat pohjan myös koomisille hetkille. Sarjaa oli ihana tehdä, ja sen näyttelijät ovat huippuluokkaa ‒ tunnen oppineeni sarjaa tehdessäni paljon uutta. Olen todella ylpeä sarjastamme, kertoo Marja Pyykkö tiedotteessa.

Toinen ohjaaja Pamela Tola kertoo, että hän ei ole koskaan ollut mukana sarjassa, jossa on näin paljon moniulotteisia rooleja naisille, mutta myös miehille.

– Sarjan aiheet mielenterveys, yhteiskunnan vaatimukset, naisen asema ja ihmisen vapaus ovat kaikki ajankohtaisia ja tärkeitä teemoja. Ihmismieli on moniulotteinen kokonaisuus, ja sarja haastaa totuttuja ajatuksia siitä millainen on normaalia.

– Toisaalta ihmismieli on myös rajallinen, joten on olennaista kysyä kenet luokittelemme sairaaksi ja kenet terveeksi? Tola kysyy.

Mädät omenat tulee katsottavaksi Elisa Viihde Viaplay -suoratoistopalveluun sunnuntaina 9.5.2021. Sarjassa on kahdeksan 45-minuuttista jaksoa. Katso traileri alta.