Vain viini puuttuu – Season Film Festival tuo laulun ja naiset

Season Film Festival esittelee 5.–8. huhtikuuta Helsingin Kinopalatsissa ja Maximissa jo kuudennen kerran tuoreita festivaalisuosikkeja ympäri maailmaa ja ennakkomaistiaisia meilläkin yleiseen levitykseen tulevia elokuvia.

5.4.2018 00:00

Wonder Woman on viimeistään viime vuoden hittielokuvan myötä noussut maailman tunnetuimmaksi naispuoliseksi supersankariksi. Gal Gadot’n esittämä sankaritar on modernin, vahvan ja itsenäisen naisen peruskuva. Niin ei aina ole ollut. Aluksi hahmo oli kanava luojansa ”tieteellisille” teorioille, joita fetisseiksikin voisi kutsua.

Wonder Womanin synnystä kertova Professor Marston and the Wonder Women voisi menestyssarjiksen tapaan olla vain katsojan tirkistelynhalun kutittelua, mutta D.E.B.S-seikkailunkin ohjannut Angela Robinson pitää valokeilassa mainiot Rebecca Hallin ja Bella Heathcoten eikä vain naisiaan manipuloivaa professoria esittävää Luke Evansia.

Elokuva saa toimia aasinsiltana Season Film Festivalin tavalle tasapainottaa miesten ja naisten osuutta esitettävien uutuuksien tekijöinä. Jako on nimittäin tasan fifty-fifty. Festivaalin vieraaksi saapuu tanskalainen ohjaaja Christina Rosendahl, joka esittelee parisuhdeväkivaltaa käsittelevän dokumenttielokuvansa Violently in Love.

Tasa-arvoisuuden ohella Season Film Festival esittelee kaksi musiikin suurnimeä tavallisesta poikkeavissa dokumenteissa. Grace Jonesista kertova Bloodlight and Bami ja Ryuichi Sakamotoa esittelevä Coda eivät ole perinteisiä artistien uraa kronologisesti läpikäyviä, puhuvien päiden kansoittamia dokkareita.

Bloodlight and Bami yhdistelee lähes sattumanvaraisen oloisesti Jonesin taideperformanssin oloisia live-esiintymisiä, kulissien takaista elämää diivan yrittäessään säilyttää kärsivällisyytensä typeryksien ympäröimänä ja muistelumatkaa kotiin Jamaicalle. Kun kuvassa näkyviä ihmisiä ei esitellä, korostuu pyrkimys esitellä mystisen artistin monia puolia.

Codassa japanilaissäveltäjä on toipumassa syövästä ja valmistautumassa The Revenant -elokuvan musiikin tekoon. Samalla hän protestoi omalla tavallaan tsunamin jälkeistä ydinvoimaloiden uudelleen käynnistämistä.

15 tuoreen elokuvan joukossa on joitakin myöhemmin levitykseen tulevia nimikkeitä: viisi César-palkintoa voittanut Näkemiin taivaassa (6.4.), Mademoiselle Paradis (13.4.), Talo meren rannalla (27.4.) ja Jupiter’s Moon (1.6.)

Edellä mainittujen ohella mukana on joukko mielenkiintoisia nimikkeitä, joiden Suomen levityksestä ei ole vielä tarkempaa tietoa. Todd Haynesin Wonderstruckissa nähdään kauhuhitissä Hiljainen paikka myös nähtävä uusi tuttavuus Millicent Simmonds. Ohjelmistossa on myös peräti kaksi Lähi-itään sijoittuvaa animaatiota: The Breadwinner ja Insyriated. Little Miss Sunshine -ohjaajilta nähdään Battle of the Sexes, jossa Emma Stone eläytyy tennislegenda Billie Jean Kingiksi. Daphnen nimihahmo herää päämäärättömyyteensä traumaattisen tapahtuman kautta, The Dinnerissä hyväosaiset vanhemmat pohtivat mitä tehdä teinipoikiensa rikoksen suhteen. Maze kertoo IRA:n vankikarkureista.

Lisätietoja: https://www.seasonfilmfestival.fi/

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia