Väkivaltainen ja eroottinen leffa päätti Meg Ryanin uran – tältä 62 täyttänyt tähti näyttää nyt

Näyttelijä katsoo uransa päättyneen vuoden 2003 elokuvaan.

26.11.2023 05:30

Romanttisista komedioistaan tunnettu Meg Ryan täytti 19. marraskuuta 62 vuotta. Hänet muistetaan esimerkiksi elokuvista Sinulle on postia (1998), Enkelten kaupunki (1998), Kun Harry tapasi Sallyn (1989) ja Uneton Seattlessa (1993).

Ryan syntyi ja kasvoi Connecticutin Fairfieldissä, ja hän valmistui Bethel High Schoolista vuonna 1979. Hän opiskeli journalismia ensin Connecticutin yliopistossa ja sitten New Yorkin yliopistossa. Yliopiston aikana hän näytteli televisiomainoksissa ja saippuaoopperassa As the World Turns ansaitakseen ylimääräistä rahaa.

Hän osasi näytellä, ja se johti collegen lopettamiseen lukukautta ennen hänen valmistumistaan. Elokuvadebyyttinsä hän teki George Cukorin viimeisessä leffassa Rich and Famous (1981).

Vuonna 1986 hän näytteli Tom Cruisen elokuvassa Top Gun Carole Bradshaw’ta, joka oli Anthony Edwardsin hahmon, merivoimien lentoupseeri Nick ”Goose” Bradshaw’n vaimo. Top Gun oli menestys, ja hänen pieni roolinsa siinä johti pestiin Steven Spielbergin tuottamassa elokuvassa Pieni suuri seikkailu (1987), jossa Ryan näytteli yhdessä Dennis Quaidin kanssa. Quaidista tuli hänen aviomiehensä. He erosivat vuonna 2001.

Uneton Seattlessa (1993).

Ja se kuuluisa orgasmikohtaus!

Yksi Ryanin tunnetuimpia rooleja on elokuvassa Kun Harry tapasi Sallyn (1989). Se muistetaan paitsi siitä, että se on loistava romanttinen komedia niin myös siitä, että Ryan näyttelee siinä tunnetun orgasmikohtauksensa.

Kyse ei ole mistä tahansa orgasmista vällyjen välissä, vaan elokuvassa julkisella paikalla tapahtuvasta näytellystä orgasmista. Syystä tai toisesta kohtauksesta on tullut klassikko.

Kun Harry tapasi Sallyn (1989).

– Kyllä, kyllä, kyllä! Ryan huutaa paukuttaen samalla pöytää kädellään.

– Tilaan samaa mitä hän, vieressä istunut nainen tokaisee.

Tarkennettakoon, että Ryanin näyttelemä Sally ei saa elokuvahahmonaan kohtauksessa orgasmia, vaan Sally näyttelee sen Harrylle. Ajatus orgasmin näyttelemiselle kimpoaa siitä, kun Harry väittää, ettei kukaan hänen tapaamistaan naisista ole koskaan näytellyt orgasmia.

Alun perin kohtauksessa oli tarkoitus vain keskustella orgasmien näyttelemisestä. Ryan kuitenkin keksi, että hän voisi näytellä sellaisen.

Lapset suhtautuvat kohtaukseen vaivaantuneesti

Ryan kertoi tänä vuonna Interview Magazinen haastattelussa, että hän keskusteli kohtauksesta poikansa Jack Quaidin, 31, ja tyttärensä Daisy True Ryanin, 19, kanssa.

– Hassua, poikani soitti minulle tänä aamuna, ja hän on majoittumassa New Yorkissa hotellissa, joka on kadun toisella puolella Katz’s Deliä.

Katz’s Deli on kuuluisa kahvila, jossa niin ikään kuuluisa kohtaus kuvattiin.

– Tyttäreni oli paikalla, ja kaikki puhuivat asiasta puhelimen kaiuttimen kautta, ja he sanoivat: ”Äiti, tämä on hyvin ainutlaatuisella tavalla noloa.”

– Tiedät, että tuohon deliin voi mennä ja siellä on nuoli, joka osoittaa alas siihen pöytään, jossa kuvasit sen kohtauksen, Ryan kertoi poikansa Jackin sanoneen.

Jack Quaid sarjassa The Boys.

Jack Quaid joutui puhumaan äitinsä näytellystä orgasmista tapahtumassa, jossa häneltä kysyttiin asiasta. Hän paljasti nähneensä elokuvan Kun Harry tapasi Sallyn ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2018.

– Kaverit, kun äitinne on tehnyt yhden kaikkien aikojen kuuluisimmista orgasmikohtauksista, ette kiirehdi katsomaan elokuvaa, okei? Quaid sanoi Entertainment Weeklyn järjestämässä paneelikeskustelussa.

Jack Quaid on näyttelijä Dennis Quaidin ja Ryanin poika. Hän on noussut itsekin aika kirkkaisiin parrasvaloihin The Boys -sarjan myötä.

Meg Ryanin ura tyssäsi rohkeaan rooliin

Huolimatta siitä, että Meg Ryan oli yksi 80- ja 90-luvun suosituimmista naistähdistä, Ryanin mukaan hänen uransa käytännössä päättyi elokuvaan, jossa hän näytteli opettajaa kiihkeässä, lapsilta kielletyssä elokuvassa Kuka pelkää pimeää (In The Cut, 2003).

Ryan sanoi hänen hahmonsa aiheuttaneen shokin yleisölle, joka oli tottunut hänen kiltin tytön rooleihinsa. Vaikka Ryan on näytellyt myöhemminkin, elokuva merkitsi hänen uransa loppua kirkkaimmissa parrasvaloissa.

Mark Ruffalo ja Meg Ryan elokuvassa Kuka pelkää pimeää (2003).

Vaikka Ryan oli tyytyväinen elämäänsä Kuka pelkää pimeää -roolin jälkeenkin, hän sanoi olleensa ”järkyttynyt” siitä, miten ilkeästi hänen rooliinsa reagoitiin.

Ryan näytteli leffassa Mark Ruffalon kanssa. Kuka pelkää pimeää on kiihkeä, eroottinen trilleri, jonka seksuaalinen juoni keskittyy Ryanin opettajahahmoon, jolla on kiihkeä suhde etsivän kanssa. Elokuvassa nähdään seksiä ja väkivaltaa.

Alla listattuna muutamia triviatietoja Meg Ryanista

Palasi töihin kolme kuukautta poikansa Jack Quaidin syntymän jälkeen aloittaakseen elokuvan Uneton Seattlessa (1993) -kuvaukset.

Kieltäytyi Vivian Wardin roolista elokuvassa Pretty Woman (1990). Julia Roberts sai sen jälkeen roolin.

Hänelle tarjottiin myös Molly Jensenin roolia elokuvassa Ghost – näkymätön rakkaus (1990), mutta hän kieltäytyi. Rooli meni myöhemmin Demi Moorelle. Häntä harkittiin niin ikään Mia Wallacen rooliin elokuvassa Pulp Fiction – Tarinoita väkivallasta (1994), mutta rooliin valittiin Uma Thurman. Ryanille tarjottiin myös Jodie Fosterille päätynyttä roolia elokuvassa Uhrilampaat (1991).

Ryan ja hänen hyvä ystävänsä Tom Hanks ovat olleet näyttelijöinä kolmessa yhteisessä elokuvassa. Ne ovat Uneton Seattlessa (1993), Joe ja tulivuori (1990) ja Sinulle on postia (1998).

Jakoi asunnon Daphne Zunigan kanssa, kun molemmat olivat vielä vasta pyrkimässä menestyksekkäälle näyttelijäuralle.

Meg Ryan on Instagramissa. Voit katsoa hänen julkaisujaan sekä kuuluisan orgasmikohtauksen alta.

Lue myös: Muistatko vielä Avaruusboltsit-prinsessan Daphne Zunigan? Tältä 61 täyttänyt tähti näyttää nyt (kuvat) – Episodi.fi

Kaikki syntymäpäiväjutut täällä: syntymäpäivä -aiheiset jutut – Episodi.fi

Lähde: Metro, EW, NZHerald, IMDb, Wikipedia

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia