Venäläinen käsikirjoittaja väitti vuoden 2015 scifielokuvan tarinan olevan hänen – nyt Disney Plussassa

IMDb-arvosana on 7,8.

Disney Plussaan lisätyssä, Ridley Scottin ohjaamassa tieteisdraamaelokuvassa Matt Damonin esittämä Mark Watney on pulaan joutunut astronautti. Marsin reissu menee pieleen avaruusmyrskyn vuoksi, jonka jälkeen hänen täytyy selviytyä tilanteensa parhaimpien kykyjensä mukaan.

Episodin neljän tähden arvostelussa tuumittiin näin:

”Matt Damonin harteilla on luonnollisesti paljon, ja hän tekeekin hyvää työtä. Damon on paitsi karismaattinen filmitähti myös sympaattinen jokamies hieman samaan tapaan kuin Tom Hanks, joka nuorempana olisi voinut olla tämän elokuvan päähenkilö.

Vaikka nimestä ja alkuasetelmasta voisi niin päätellä, Damon ei ole elokuvan ainoa tärkeä roolihahmo. Paluumatkaa tekevät Watneyn astronauttikollegat (Jessica ChastainMichael Peña ja Kate Mara) sekä Jeff Danielsin esittämä Nasan johtaja nousevat myös tärkeään rooliin.

Yksin Marsissa on on näyttävä ja Nasan myötävaikutuksella uskottavasti toteutettu elokuva, mutta samalla siinä on rento tunnelma. Soundtrackilla kuullaan paljon 1970-luvun diskomusiikkia, mikä voi tuntua oudolta ajatukselta, mutta se on tarinassa täysin perusteltua. Yksin Marsissa ei ole yhtä syvällinen kuin Gravity tai Interstellar, mutta se on sympaattisimpia tieteiselokuvia, mitä on ikinä tehty.”

Jos elokuvan hahmolla Mark Watneylla oli epäonnea, niin epäonnea filmillä näytti riittävän myös todellisessa maailmassa – leffan tekijöitä syytettiin nimittäin plagioinnista.

Venäläinen käsikirjoittaja nosti Moskovassa kanteen, jossa väitettiin Yksin Marsissa -elokuvan tarinan olevan varastettu häneltä. Kanteen nostaja Mikhail Raskhodnikov sanoi, että hän kirjoitti elokuvan tarinan vuosia ennen elokuvan julkaisemista.

Raskhodnikov vaati elokuvan tekijänoikeuksia itselleen. Hän halusi niin ikään, että elokuvan levitys keskeytetään ja että hänelle maksetaan 800 000 dollaria korvauksia. Hän vaati myös julkista anteeksipyyntöä.

Yksin Marsissa -kirjan kirjoittaja sanoi, ettei ole koskaan käynyt Venäjällä, ei puhu venäjää eikä ole koskaan nähnyt Raskhodnikovin käsikirjoitusta. Kanne lopulta hylättiin.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut