Vesa-Matti Loiri on tarkka rooleistaan: ”Mika sallii oikeanlaisen improvisoinnin”

14.12.2015 15:19

Elokuvassa Elämältä kaiken sain Vesa-Matti Loiri esittää vanhassa kotitalossaan asuvaa Urhoa, joka saa yllätysvieraakseen tyttärensä perheineen. Mika Kaurismäen ohjaama elokuva tuli teattereihin elokuussa ja ilmestyy joulukuussa dvd:nä ja blu-rayna. Vesku kertoo Episodille roolistaan, jota hän ei ensin aikonut esittää lainkaan.

Haastattelu: Jussi Huhtala
Kuvat: Kalle Ahti / Marianne Films

Olet tehnyt Mika Kaurismäen kanssa jo useamman elokuvan. Ensin sinusta kertova dokumentti, sitten Tie pohjoiseen ja nyt tämä. Teillä ilmeisesti yhteistyö sujuu?
Joo. Se Mikan rauhallisuus ja tapa antaa näyttelijöille tilaa ja toisaalta kuitenkin vaatia on tehnyt minuun vaikutuksen. Hänen kanssaan on erittäin hyvä tehdä töitä. Näen jo ilmeestä, milloin Mika ei ole tyytyväinen ja melkein näen mihin suuntaan se haluaa tehdä. Ajatukset vain menee yhteen.

Miten lähdit mukaan projektiin?
Ensin olin varma etten lähde tuohon elokuvaan ollenkaan, kun liikkumiseni on niin heikkoa. Sitten kävimme muutaman kerran luonani käsikirjoitusta läpi, ja saimme aika paljon vaikuttaa omiin hahmoihimme miellyttävällä tavalla. Kyllä käsikirjoitusta noudatetaan, mutta Mika sallii sellaisen oikeanlaisen improvisoinnin, ja se on ihanaa.

Päähenkilö on videopelejä pelaava mies, joka vetäytyy mielellään omiin oloihinsa. Urhon hahmosta tulee hieman mieleen sinusta kertovat lehtijutut.
Mika tuntee minut varsin hyvin (naurua). Kyllä siinä oli omaa persoonaa mukana, ja me haluttiinkin että siinä on sitä.

Tie pohjoiseen -elokuvassa Samuli Edelmann esitti poikaasi. Nyt Armi Toivanen esittää tytärtäsi. Millaista oli yhteistyö Armin kanssa?
Meillä oli ensimmäinen semmoinen tiukempi kohtaus Armin kanssa kun sanoin, että olet ilmeisen hyvä näyttelijä, mutta naimisiin en kyllä suostuisi kanssasi menemään (naurua). Armin kanssa oli helvetin hyvä tehdä. Se intensiteetti, hieno työmoraali ja hyvä huumorintaju.

Elokuva kertoo isän ja tyttären suhteesta, mutta mukana on myös kolmas sukupolvi. Teinityttöä esittävä Lenita Susi ja sinä pelaatte myös hyvin yhteen.
Kun saatiin ensimmäinen kohtaus tehtyä, niin hän tarjosi yläfemmaa heti. Meistä tuli todella hyvät ystävät Lenitan kanssa. Lahjakas tyttö, häntä varmasti tullaan vielä näkemään. Ei näytellyt pätkääkään, vaan mielestäni se oli sellaista oikeata luontevuutta.

 

EKS_press_01

 

Eräässä kohtauksessa on hauska pätkä Elastisen Anna sen soida -biisiä.
Kävi ilmi että Lenita tykkää Elastisesta. Olin juuri tehnyt Vain elämää -ohjelman ja tavannut Elastisen. Aloin vetää tuota biisiä ja Lenita lähti mukaan. Mika kuuli sen ja sanoi, että tehdään tuo leffaan. Jokuhan siitä motkotti jossain arvostelussa, mutta so what. Minusta oli hauskaa, että tässä on kaksi eri sukupolvea ja niihin on kolahtanut sama juttu.

Millaisia projekteja sinulla on tällä hetkellä tekeillä ja suunnitteilla?
Minulla on joulukiertue ympäri Suomea, ja sitten lähden alkuvuodesta ulkomaille. Sen enempää en ole suunnitellut. Kaksi konserttia on sovittu kesäksi, mutta kyllähän niitä tarjouksia varmaan tulee. Mahdollisimman paljon yritän olla Lapissa mökilläni.

Entä elokuvaroolit?
Leffarooleista ei ole ollut mitään puhetta tähän mennessä. Hyvin tarkka olen, jos semmoisen vastaan otan.

Elämältä kaiken sain ilmestyy dvd:nä ja blu-rayna 16. joulukuuta.

 

Lisää luettavaa