Vielä tänään Netflixissä: Monien mielestä kaikkien aikojen paras sotaelokuva – kuusi Oscar-ehdokkuutta

Jos ei paras niin loistava kuitenkin.

19.1.2017 18:31

Wolfgang Petersenin teatteriversio kuuden Oscar-palkinnon ehdokkaasta Das Boot (Sukellusvene U-96) on vielä tänään 19. tammikuuta nähtävissä Netflix-suoratoistopalvelusta. Elokuva kannattaakin yrittää vielä katsoa, jos vain aikaa löytyy ja se on näkemättä.

Eeppinen sotaelokuva kertoo saksalaisen sukellusveneen miehistön meriseikkailuista toisessa maailmansodassa. Sukellusvene yrittää metsästää liittouman laivoja Atlantilla yrittäen samalla vältellä vihollisen taistelulaivoja.

Erikoisena yksityiskohtana yksi elokuvan näyttelijöistä, Jan Fedder, huuhtoutui simuloidun myrskyn aikana sukellusveneen kaiteelta veteen rikkoen rytäkässä muutaman kylkiluun ja saaden aivotärähdyksen. Yksi näyttelijöistä huusi spontaanisti: ”Mies yli laidan!”

Petersen luuli tilannetta improvisoiduksi ja kehui ideaa, kunnes tajusi näyttelijän loukkaantuneen. Elokuvan juonta muutettiin tapauksen vuoksi niin, että Fedder vietti osan tarinasta toipilaana ja hänen kivuliaat ilmeensä olivatkin tiettävästi aitoja. Hänet kuljetettiin kuvauksiin joka päivä sairaalasta. Elokuvan viisi tuntia pitkässä versiossa on mukana kyseinen onnettomuuden aiheuttanut kohtaus sekä Fedder vuoteenomana.

Elokuvan menestys poiki ohjaaja Wolfgang Petersenille uran Hollywoodissa.

Lähde: IMDB

Lisää luettavaa