Villi teoria: Neuvostoliiton hajoaminen johtui amerikkalaissarjasta

Salaa seuratun sarjan elämäntyyli herätti intohimoja.

28.10.2020 15:01

Moni tv-sarja ja elokuva kuului ns. kiellettyihin huveihin Venäjällä, kun maassa elettiin vielä Neuvostoliiton aikaa. Sensuurin hampaisiin joutui mm. amerikkalaissaippua Dallas. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, etteikö kiellettyjä tuotantoja olisi ollut mahdollista nähdä edes jollakin tapaa.

1970-luvun lopulta aina 1990-luvun alkuun jatkuneen Dallasin keskiössä oli teksasilainen ökyperhe Ewing, jonka jäsenten liiketoimet öljyalalla ja mutkaiset rakkaussuhteet vetivät miljoonayleisöjä televisioiden ääreen. Neuvostoliitossa sarjaa seurattiin salaa videokaseteilta. Maan entisen presidentin, Mihail Gorbatšovin, näkemyksen mukaan Dallasilla oli osansa Neuvostoliiton luhistumisessa vuonna 1991.

Gorbatšovin teoria on peräisin jo vuosikymmenten takaa, mutta brittiyhtye Eurythmicsin Dave Stewart nosti sen uudelleen esiin tuoreessa haastattelussaan.

– Joku sai videot toimimaan ja osa ihmisistä pääsi näkemään Dallasia Neuvostoliitossa, ja he ajattelivat: ”Oho, näin väki elää Yhdysvalloissa.” [Mihail Gorbatšov] sanoi [Dallasilla] olleen enemmän voimaa kuin millään muulla kommunismin kukistumisessa, Stewart muistelee.

Lähde: Independent.co.uk

Lisää luettavaa