Yksi kaikkien aikojen parhaista elokuvista viettää merkkivuotta – tiesitkö nämä faktat huippulänkkäristä?

Mestariohjaaja Sergio Leonen dollaritrilogian päätösosa Hyvät, pahat ja rumat (1966) ilmestyi tasan 50 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi kokosimme 50 mielenkiintoista faktaa yhdestä kaikkien aikojen parhaista elokuvista.

25.11.2016 12:12

1. Sergio Leone kaavaili elokuvan nimeksi alun perin joko The Magnificent Rogues (Mahtavat konnat) tai The Two Magnificent Tramps (Kaksi suurenmoista kulkuria).

2. Elokuva sai nimen Hyvät, pahat ja rumat hetken mielijohteesta. Leone tapasi United Artists -studion johtajia keskustellakseen elokuvan rahoituksesta, kun hän spontaanisti keksi uuden nimen. Studiopomot pitivät nimestä ja elokuvan ideasta, joten Leone sai rahoituksen.

3. Elokuvan budjetti oli 1,6 miljoonaa dollaria, joka oli 1960-luvulla suuri summa.

4. Tarina sijoittuu vuoteen 1862.

5. Koska elokuva sijoittui Yhdysvaltain sisällissotaan, Leone halusi tarinaan historiallista tarkkuutta. Hän jopa matkusti Yhdysvaltoihin tutkimaan aihetta. Siitä huolimatta elokuva ei ole täysin historiallisesti paikkaansa pitävä. Siinä esimerkiksi käytetään dynamiittia, vaikka sitä ei oltu vielä keksitty.

6. Vaikka elokuvaa pidetään italialaisena, se on itse asiassa italialainen, saksalainen ja yhdysvaltalainen yhteistuotanto.

7. Kuvauksia tehtiin Roomassa Cinecittà-studioilla ja Espanjassa.

8. 1 500 espanjalaista sotilasta toimi elokuvassa ekstroina.

9. Ennio Morriconen ikoninen teemamusiikki suunniteltiin osittain muistuttamaan ulvovaa kojoottia.

10. Orson Welles varoitti Leonea, että Yhdysvaltain sisällissotaan sijoittuvat elokuvat yleensä floppasivat.

11. Clint Eastwood oli vastahakoinen tekemään elokuvan, koska hänen mielestään Tuco vei huomion hänen hahmoltaan.

12. Angel Eyesin rooliin harkittiin Lee Marvinia ja Enrico Maria Salernoa.

13. Leonen lempinäyttelijä oli Henry Fonda, jolle tarjottiin useita rooleja dollaritrilogian elokuvissa. Fonda kieltäytyi Angel Eyesin roolista.

14. Charles Bronsonille tarjottiin Tucon ja Angel Eyesin rooleja. Hän kieltäytyi kummastakin, koska oli kuvaamassa Likaista tusinaa.

15. Leone ajatteli Tucon rooliin aluksi Gian Maria Volontèa, joka näytteli dollaritrilogian edellisissä osissa. Volontè kuitenkin kieltäytyi roolista.

16. Eli Wallach oli alkuun skeptinen. Hän ei ymmärtänyt, kuinka italialainen ohjaaja voisi tehdä westernin. Wallachille näytettiin dollaritrilogian aikaisemmat osat, ja muutaman minuutin katselemisen jälkeen hän päätti ottaa Tucon roolin vastaan.

hyvat-pahat-rumat

17. Leone halusi Wallachin Tucoksi nähtyään tämän roolisuorituksen elokuvassa Näin valloitettiin Villi Länsi (How the West Was Won, 1962).

18. Wallach puhui vain vähän italiaa ja Leone vain vähän englantia, joten he kommunikoivat keskenään ranskaksi.

19. Leone pelkäsi Lee Van Cleefin roolittamista Angel Eyesin rooliin. Hän ajatteli, että yleisö ei pitäisi Van Cleefistä konnana, koska tämä esitti sankaria elokuvassa Vain muutaman dollarin tähden.

20. Saatuaan Angel Eyesin roolin Van Cleef vitsaili, että hänet tuotiin takaisin vain koska hänet unohdettiin tappaa Vain muutaman dollarin tähden -elokuvassa.

21. Angel Eyesin alkuperäinen nimi käsikirjoituksessa oli Banjo. Eastwood keksi Angel Eyes -nimen kuvauspaikalla.

22. Elokuvassa ei ole dialogia ensimmäisen kymmenen ja puolen minuutin aikana.

23. Kuvaukset keskeytyivät vähäksi aikaa, kun Eastwood ei suostunut tulemaan kuvauspaikalle ennen kuin Leone suostui maksamaan hänelle 250 000 dollarin palkkion Blondien esittämisestä ja hankkimaan hänelle tuliterän Ferrarin.

24. Wallachilla ja Eastwoodilla on suuri pituusero. Eastwood on yli 20 senttiä pitempi kuin Wallach, joten välillä oli vaikeaa saada heidät samaan kuvaan.

25. Eastwood ei polta oikeassa elämässä, ja hän inhosi sikareiden polttamista elokuvassa.

26. Eastwoodin mukaan sikareiden paha maku sai hänet oikeaan mielentilaan esittämään Blondieta.

27. Wallach meinasi kuolla useamman kerran kuvausten aikana. Ensimmäisen kerran kuvattaessa kohtausta, jossa Tuco on hevosen selässä, kädet sidottuna selän taakse ja hänen kaulassaan on hirttosilmukka. Kohtauksessa Blondie pelastaa Tucon ampumalla hirttosilmukan poikki. Kuvauksissa hevonen pelästyi laukausta ja lähti laukkaamaan täyttä vauhtia. Wallachin kädet olivat sidottuina, joten hän joutui pysymään vauhkoontuneen hevosen selässä käyttäen vain jalkojaan.

28. Toisen kerran Wallach melkein kuoli kohtausta, jossa Tuco makaa junaraiteiden vieressä. Wallachin pään yläpuolelta meni junan porras, joka olisi leikannut hänen päänsä irti, jos hän olisi nostanut päätään väärään aikaan.

29. Kolmannella kerralla Wallach oli kuolla myrkytykseen. Kuvauspaikalla käytettiin happoa, jota säilytettiin limsapulloissa. Wallach ei tiennyt tätä, joten hän joi vahingossa happoa. Wallach selvisi tilanteesta juomalla paljon maitoa, joka neutralisoi hapon. Hän sai kuitenkin suuhunsa paljon haavaumia.

30. Eastwood kinasteli Leonen kanssa Blondien dialogien määrästä. Eastwoodin mielestä Blondien piti olla todella hiljainen mies, jolla olisi oltava mahdollisimman vähän dialogia.

31. Van Cleef ei suostunut tekemään kohtausta, jossa Angel Eyes kuulustelee ja lyö Maria-nimistä prostituoitua. Van Cleef sanoi, että hän ei voi lyödä naista. Lopulta sijaisnäyttelijä hoiti kohtauksen lyömisosuuden.

32. Eastwood pitää samaa ponchoa jokaisessa dollari-trilogian elokuvassa. Ponchoa ei kertaakaan pesty trilogian tekemisen aikana.

hyvat-pahat-rumat-2

33. Vaikka Eastwoodin Blondie-hahmoa kutsutaan hyväksi, hän tappaa elokuvassa 11 ihmistä, mikä on enemmän kuin Tuco ja Angel Eyes tappavat yhteensä. Rumaksi kutsuttu Tuco tappaa kuusi ihmistä ja pahaksi kutsuttu Angel Eyes tappaa kolme ihmistä.

34. Asekauppaan sijoittuva kohtaus oli kokonaan Wallachin improvisoima. Wallach ei tiennyt paljon aseista, joten hänelle annettiin vapaat kädet tehdä mitä tahansa.

35. Dialogi äänitettiin kokonaan uudestaan jälkituotannossa. Kuvauksissa näyttelijät puhuivat haluaamaansa kieltä.

36. Wallachilla oli vaikeuksia kuvata kohtausta, jossa Tuco kohtaa Luigi Pistillin esittämän veljensä. Pistilli ei nimittäin puhunut lainkaan englantia.

37. Pääosien lisäksi elokuvassa oli vain kaksi näyttelijää – yksikätistä miestä esittävä Al Mulock ja sherrifiä esittävä John Bartha – jotka puhuivat englantia.

38. Tucon ikoninen repliikki ”When you have to shoot, shoot, don’t talk!” oli Wallachin improvisoima.

39. Koska Espanjan armeija auttoi kuvauksissa, Leone antoi armeijan kapteenille kunnian räjäyttää silta, jonka Tuco ja Blondie räjäyttävät elokuvassa. Kapteeni kuitenkin räjäytti sillan vahingossa liian aikaisin – kun kamerat eivät pyörineet. Kuvausryhmän jäsen sanoi radiopuhelimeen ”Vai!” (Mene!), jonka Leone ja kapteeni olivat sopineet merkiksi räjäyttää silta. Kuvausryhmän jäsen yritti tavoittaa jotakuta aivan muuta, mutta kapteeni luuli, että oli räjäyttämisen aika. Leone oli raivoissaan, ja erotti kuvausryhmän jäsenen, joka pakeni paikalta autollaan. Kapteeni oli tilanteesta niin pahoillaan, että lupasi rakentaa sillan uudelleen, jos tämä saisi työnsä takaisin. Leone suostui. Kuvausryhmäläinen sai työnsä takaisin, silta rakennettiin uudelleen ja räjäytys onnistui seuraavalla kerralla.

40. Eastwood melkein kuoli, kun silta räjäytettiin. Kohtauksessa Blondie ja Tuco suojautuvat hiekkasäkkien taakse, joita kohti lensi kivensirpaleita. Yksi osui hiekkasäkkiin suoraan Eastwoodin pään viereen.

41. Kun Tuco löytää Sad Hillin hautausmaan, kohtauksessa näkyy juokseva koira, johon Wallach reagoi yllättyneesti. Leone pelkäsi kohtauksen muodostuvan liian melodramaattiseksi, joten kertomatta Wallachille hän päästi koiran irti keventääkseen tunnelmaa.

42. Luuranko, jonka Tuco löytää hautausmaalla, oli oikea ihmisen luuranko. Edesmennyt espanjalaisnäyttelijätär oli ilmoittanut testamentissaan, että halusi näytellä kuolemansa jälkeenkin.

43. Sad Hillin hautausmaa oli kokonaan kuvausryhmän rakentama paikka.

44. Sad Hillin kuvauspaikalla voi vierailla nykypäivänä. Se sijaitsee Espanjassa, Burgosin maakunnassa, lähellä Salas de los Infantesin kaupunkia. Koordinaatit ovat 41.990517, -3.408511.

45. Elokuvassa jahdattavan kulta-aarteen arvo olisi nykypäivänä noin 11 miljoonaa dollaria.

46. Vaikka Eastwoodin nimi mainitaan ensimmäisenä alku- ja lopputeksteissä sekä markkinointimateriaaleissa, Wallachilla on eniten ruutuaikaa.

47. Eastwood ei pitänyt valmiista elokuvasta. Hän kuvaili sitä paisutetuksi eikä pitänyt hahmoista. Hänen mielestään Tuco oli ainut, jolla oli syvyyttä.

48. Stephen Kingin mukaan Hyvät, pahat ja rumat on suuri inspiraatio Musta torni -kirjasarjalle.

49. Vaikka dollaritrilogian elokuvissa ei ole yhtenäistä juonta – tai ainakaan johdonmukaista sellaista – monien fanien mielestä Hyvät, pahat ja rumat on esiosa kahdelle ensimmäiselle osalle. Perusteluna tälle pidetään sitä, että Eastwood saa ikonisen ponchonsa vasta elokuvan lopussa. Edellisissä osissa hän piti sitä jo yllään.

50. Elokuvan käsikirjoittanut Luciano Vincenzoni kirjoitti luonnoksen jatko-osaan, jossa Tuco olisi jahdannut Blondien lapsenlasta kullan takia. Leonea ja Joe Dantea (Riiviöt) lähestyttiin ohjaamisen ja tuottamisen suhteen. Sen kehittely kuitenkin loppui, koska Leone ei halunnut tarinaa jatkettavan.

Lähteet: Leone’s West -dokumentti, IMDb

Lisää luettavaa