Taistelulähetit – 1917

Uskomaton tekninen suoritus ja ennen kaikkea vahva sotadraama, joka todennäköisesti nappaa ainakin muutaman Oscarin.

22.1.2020 10:25
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 24.01.2020

Taistelulähetit – 1917 herätti ennakkoon mielenkiintoa jo rakenteeltaan. Sam Mendesin ohjaama ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva sotaelokuva ei pelkästään etene reaaliajassa, vaan se on ikään kuin kuvattu yhdellä yhtäjaksoisella otolla.

Todellisuudessa elokuvassa on leikkauksia, mutta ne on tehty niin taitavasti, että niitä ei huomaa. Kamera näyttää pysyvän jatkuvassa liikkeessä koko elokuvan kaksituntisen keston ajan.

Elokuvan alkuperäinen nimi on pelkkä 1917, mikä Suomessa saattaisi herättää mielleyhtymiä muuallekin kuin ensimmäiseen maailmansotaan, joten siihen on eteen lisätty Taistelulähetit.

Suomalainen nimi toimii ainakin siinä mielessä, että elokuvan keskiössä on kaksi taistelulähettiä, joiden tarinaa lähdetään seuraamaan heti ensimmäisestä kuvasta alkaen.

On vuoden 1917 kevät Pohjois-Ranskan rintamalla. Nuoret brittiarmeijan korpraalit Blake (Dean-Charles Chapman) ja Schofield (George MacKay) saavat erikoistehtävän. Heidän on vietävä varoitusviesti toiselle brittipataljoonalle. Saksalaiset suunnittelevat väijytystä, ja 1600 brittisotilasta on astumassa ansaan. Yksi heistä on kaiken lisäksi Blaken veli (Richard Madden). Blake ja Schofield lähtevät suorittamaan lähes mahdottomalta tuntuvaa tehtävää, ja matka kulkee vihollislinjan halki.

Lähtökohta on siis kiinnostava teknisesti, mutta toimiiko kaksituntinen elokuva, jos se on pelkkää yhtä kohtausta? Vastaus on ehdottomasti kyllä. Taistelulähetit – 1917 on jatkuvassa liikkeessä, ja koko ajan eteen tulee jotain dramaattista ja yllätyksellistä. Esimerkiksi kohtaus, jossa vihollisen alas ammuttu hävittäjä syöksyy lähes Blaken ja Schofieldin päälle, jää vahvasti mieleen.

Mestarikuvaaja Roger Deakinsin kuvaama elokuva on visuaalisesti upea, ja kuvasto vaihtelee kiehtovasti. Nyt ei ole käytetty pelkkää yhtä väripalettia, vaan kirkkaasta päivänvalosta ja vihreistä niityistä siirrytään keskelle ruumiiden täyttämää mutaista maastoa, ja sieltä edelleen pimeisiin raunioihin, ennen kuin päästään määränpäähän.

1917 on nostettu joissain arvioissa jopa Pelastakaa sotamies Ryanin ja Kunnian polkujen kaltaisten sotaelokuvan mestariteosten joukkoon. Vaikka 1917 ei ihan niin korkealle nousekaan, on se sodan julmuuden ja traagisuuden kuvauksessa todella järisyttävä.

Brittiläinen Sam Mendes on luonut ohjaajana kiinnostavan uran, jonka aikana on tullut sekä Oscar-palkinto parhaasta ohjauksesta (American Beauty) että Bond-elokuvien kaltaisia kaupallisia menestyksiä (Skyfall, Spectre).

Mendes on kirjoittanut käsikirjoituksen yhdessä Krysty Wilson-Cairnsin kanssa, ja se perustuu ohjaajan isoisän sotamuistoihin. Sivuosissa nähdään useita brittiläisiä niminäyttelijöitä, kuten Colin Firth, Mark Strong ja Benedict Cumberbatch. Heidän roolinsa ovat kuitenkin pelkkiä väläyksiä, sillä elokuva keskittyy Blaken ja Schofieldin vaarojentäyteiseen matkaan.

Jussi Huhtala

Taistelulähetit – 1917 -elokuvan traileri

Lisää luettavaa