HBO Nordic vaihtuu HBO Maxiksi: Tarjonta kasvaa ja kilpailu lisääntyy

Elokuvafaneja kiinnostaa erityisesti yksi asia: päästäänkö isoja teatterielokuvia katsomaan nyt samaan aikaan suoratoistona?

Syksyn odotetuin uutinen suoratoistorintamalla on HBO Max -palvelun lanseeraaminen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Virallista vahvistusta asiasta on odotettu jo pitkään, sillä useat kansainväliset mediat ovat asiasta kyllä kirjoitelleet asiasta jo ainakin vuoden verran. 

Nyt on varmaa, että HBO Max aloittaa Suomessa 26. lokakuuta. HBO Nordicin tilaajalle muutos ei tunnu ainakaan aluksi kovin suurelta. Päällisin puolin näyttää siltä, että palvelu vain vaihtaa nimeä. Hinta ja palvelun tekninen toiminta saattavat jonkin verran muuttua – toivottavasti kuluttajille suosiollisempaan suuntaan. 

HBO Nordic ja HBO Max ovat molemmat saman WarnerMedia-konsernin tuotteita, ja nyt ne yhdistyvät. On odotettavissa, että HBO Max merkitsee meille myös uusia sisältöjä. HBO Nordic tunnetaan lähinnä suoratoistopalveluna, jossa voi katsoa laatusarjoja. HBO Maxin myötä palveluun saadaan enemmän myös elokuvia. 

Silti Yhdysvalloissa ja Euroopassa tuskin jatkossakaan nähdään täysin identtisiä kirjastoja. Euroopassa on erilainen yleisö ja erilainen tapa markkinoida elokuvia ja sarjoja. Deadlinen jutussa WarnerMedian alkuperäistuotantojen johtaja Antony Root kertoo, että HBO Maxin eurooppalainen sisältö on monipuolisempaa ja viihteellisempää. Yhdysvalloissa HBO yhdistetään korkeakulttuuriin ja älylliseen sisältöön, mutta Euroopassa on tarkoitus houkutella laajempaa yleisöä. Samoilla linjoilla on HBO Maxin Euroopan-johtaja Christina Sulebakk, jota haastateltiin Varietyssä.

HBO Max ei valloita koko Eurooppaa ainakaan vielä, vaan monet isot markkinat jäävät pois. Pohjoismaiden lisäksi HBO Max lanseerataan nyt vain Espanjassa ja Andorrassa. Vuonna 2022 on luvassa 14 markkina-aluetta lisää. Joukosta puuttuvat kuitenkin siinäkin vaiheessa isot maat, kuten Saksa ja Iso-Britannia. Syynä on yksinkertaisesti se, että näissä maissa WarnerMedialla on voimassaolevia sopimuksia muiden suoratoistopalvelujen ja televisioyhtiöiden kanssa.

Elokuvafaneja HBO Maxin saapumisessa kiinnostaa erityisesti yksi asia: päästäänkö isoja teatterielokuvia katsomaan nyt samaan aikaan suoratoistona? Yhdysvalloissa esimerkiksi Wonder Woman 1984 ja Dyyni tulivat katsottavaksi teattereihin ja suoratoistoon samana päivänä. Samanlaista käytäntöä ei Eurooppaan tule. Koronaepidemian laannuttua tämä strategia ei muutenkaan enää tunnu kaupallisesti järkevältä, vaan myös Yhdysvalloissa ollaan palaamassa perinteisiin julkaisuikkunoihin. 

Jotta palvelu voisi kilpailla vaikkapa Disney Plus -palvelun katalogin kanssa, voisi kuvitella että Warner Bros. -studion klassisia suosikkielokuvia tulee HBO Maxiin saataville yllin kyllin. 

HBO Maxin tulo ei näytä mullistavan tavallisen katsojan elämää, eikä siitä tule suoraa kilpailijaa elokuvateattereille. Tarjontaa se kyllä lisää. HBO Nordicin muuttuessa HBO Maxiksi siitä tulee entistä kovempi kilpailija alati kuumenevilla suoratoistomarkkinoilla.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Kolumni: Suoratoiston suosiota on vaikea mitata, eikä uusi suosikkielokuvien lista helpota tilannetta