Kolumni: Näemmekö Mannerheimia koskaan valkokankaalla?

15.3.2014 10:00

Jörn Donner ja Lauri Törhönen ilmoittivat vain kuukausi sitten alkavansa työstää elokuvaa Mannerheimista. Eilen kävi ilmi, että suomalainen liikemies- ja yrittäjäkolmikko on kaikessa hiljaisuudessa työstänyt myös omaa Mannerheim-projektiaan, jonka rahoitus on kuitenkin epävarma. Elokuvasäätiö ei myöntänyt elokuvalle tuotantotukea vuonna 2010 eikä valituskaan mennyt läpi.

Vastikään televisiossa esitetyssä MOT-jaksossa käytiin läpi Renny Harlinin ja Markus Selinin Mannerheim-elokuvan tuhoa. Tämä tuotanto on kaikista Mannerheim-elokuvaprojekteista kuuluisin ja ylivoimaisesti kallein. Projekti oli käynnissä viisitoista vuotta, mutta mitään ei saatu kuvattua. Seitsemän miljoonaa euroa haihtui ilmaan.

Mannerheim-elokuvat ovat olleet suomalaisille harvinaista herkkua. Filmatisointeja ei ole juurikaan nähty sen jälkeen, kun Matti Kassila ohjasi Ilmari Turjan näytelmän pohjalta Päämaja-nimisen elokuvan vuonna 1970. Mannerheimina nähtiin Palmu-tähti Joel Rinne.

Miksi Mannerheimin saattaminen valkokankaalle on niin vaikeaa? Syy on ollut mammuttimaisien ylimitoitetuissa suunnitelmissa. Harlinin Mannerheimissa piti nähdä massiivisia taistelukohtauksia ja sen oli tarkoitus käsitellä marsalkan koko elämää. On sanomattakin selvää, että kun projektin kokoluokka on ns. Gandhi-mitoissa, rahoituksen keräämiseen ja suunnitteluun vilahtaa helposti vuosia. Niin kävi tässäkin, mutta mitään ei vain valmistunut.

Uudella vuosituhannella on myös valmistunut Mannerheim-aiheisia elokuvia, jotka ovat olleet Harlin-projektia selvästi halvempia ja paremmin rajattuja. Ne kuitenkin muistetaan lähinnä aiheuttamiensa kohujen vuoksi.

Uralin perhonen valmistui vuonna 2008 ja käsitteli Mannerheimin matkaa Kirgisiaan. Elokuva oli 27-minuuttinen nukkeanimaatio, eikä siis laskettavissa koko illan elokuvaksi. Se kuitenkin herätti kohua, koska ohjaaja Katariina Lillqvist halusi esittää Mannerheimin äärimmäisen kriittisessä valossa. Vaikka elokuvassa Mannerheim nähdään esimerkiksi kilistämässä viikatemiehen kanssa, Carl Gustaf Emilin esittäminen homoseksuaalina nostettiin monissa medioissa uutiskärjeksi.

Viimeksi Marski vilahti valkokankaalla vuonna 2012, kun Yleisradio julkaisi kohua herättäneen Suomen marsalkka -elokuvansa. Tekijätiimi koostui kenialaisista ja pääosassa nähtiin sikäläinen Telley Savalas. Kaikki elokuvan nähneet tietävät, että sitä on mahdoton ottaa vakavasti. (Making of -dokumentilla oli tiettävästi elokuvaa suurempi budjetti).

Entä valmistuuko yksikään työn alla olevista Mannerheim-elokuvista koskaan? Toivottavasti, mutta on muistettava, että molemmat projektit ovat kuitenkin vasta alkataipaleella tekopolullaan. Donnerin ja Törhösen Mannerheim-elokuva vaikuttaa lupaavimmalta. Se käsittelee Hitlerin vierailua Mannerheimin syntymäpäivillä toisen maailmansodan aikana kesäkuussa 1942 ollen siis tiukasti rajattu. Kustannukset tuskin karkaavat käsistä.

Donnerin ja Törhösen elokuva on ennakkotietojen valossa ainakin tässä vaiheessa toteuttamiskelpoisempi kuin liikemieskolmikon projekti, joka suunnitelmiensa ja epävarman rahoituksensa puolesta päätynee epäonnistuneiden Marski-leffojen pitkän listan jatkoksi.

Joonas Alanne

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @JoonasAlanne

Lisää luettavaa