Kommentti: Finnkino, älä viitsi

”Juhannuksesta alkaen näytöslipun hinta määräytyy elokuvan, ei niinkään esitysajankohdan mukaan”, Finnkino uutisoi uutta hinnoittelusysteemiään. Todellisuudessa hinta määräytyy kuitenkin sekä elokuvan että ajankohdan mukaan.

Varoitus! Seuraavissa kappaleissa käyn läpi lukuja, jotka sisältävät kylmää faktaa. Ne saattavat aiheuttaa pettymystä ja järkytystä osassa lukijoita.

Finnkino perusti kolme uutta, kansainvälisesti nimettyä hinnoitteluluokkaa: Classic (10 €), Normal (11 €) ja Special (12,5 €). Nämä hinnat ovat voimassa muun muassa arkisin sekä perjantaina ennen klo 17. Jos mielit 3D-laseja silmillesi, hinta nousee vain eurolla.

Viikonloppuisin ja perjantai-iltaisin kaikkien lippujen hinnat nousevat kahdella eurolla, eli Classic-leffa maksaa 12 euroa, normal 13 ja niin edelleen. Kallein mahdollinen elokuva on siis Special-leffa 3D:nä viikonloppuisin, jolloin hinnaksi tulee 15,5 euroa. Hinta on sama kuin ennen hintojen uudistamista.

Ennen menit arkena päiväleffaan ja maksoit siitä 7,5 euroa. Nyt maksat siitä halvimmillaan neljäsosan enemmän. Koska varaa ei enää ole muuhun, otetaan kolmen esimerkin avulla ajatusmatka elokuviin:

1. Maanantaina päiväleffaan; Vaihtoehtoina ovat uusin Avengers, Mad Max tai Jurassic World 3D:nä. Ennen hintojen muutosta nämä päiväleffat olisivat maksaneet 9,5 euroa. Nyt lipun hinnaksi tulee 13,5 euroa, koska ainakin nämä Hollywood-blockbusterit on hinnoiteltu Special-luokkaan. Elokuvissakävijät maksavat lipuistaan uudella hinnoittelusysteemillä siis neljä euroa enemmän kuin ennen. Helppoa ja selkeää, eikö totta?

2. Entä tiistai-iltana jokin draama; esimerkiksi Miekkailija, While We’re Young tai Edelleen Alice? Nämä leffat ovat kympin Classic-leffoja. Miekkailija ja Alice tulee 80 senttiä halvemmaksi kuin aikaisemmin. Myös While We’re Young tulee halvemmaksi 30 senttiä. Toisaalta jos kyseiset leffat kävisit katsastamassa vaikka lauantai-iltana, säästät jopa 1,5 euroa entiseen nähden.

3. Mennäänpä sitten vaikka viikonloppuna katsomaan näitä ns. ”normaalihintaisia” leffoja; näihin 11 euron (+2 euroa viikonloppulisää) lukeutuu mm. Kingsman, Big Game, Tomorrowland ja Risto Räppääjä. Jos menet lauantaina klo 13 jälkeen, joudut maksamaan 50 senttiä enemmän kuin ennen. Ennen kyseistä kellonaikaa tai sunnuntaina jäät voitolle saman 50 senttiä.

Lopputulos: kalleimmat liput eivät halvenneet vaan pysyneet samana. Keskitasolla hinnat heiluvat senttitasolla puolelta toiselle ja halvimpien lippujen hinnat nousivat reilusti. Pikaisella katsomisella näyttää siltä, että kalleimmassa hintaluokassa ovat isot blockbusterit ja suurelokuvat, keskitasossa on viihteellisemmät menestysleffat ja halvimmat ovat pienemmät, vähiten katsojia keräävät draamat.

Mennään alennusryhmiin. Opiskelijat, eläkeläiset ja varusmiehet saavat päiväleffoista arkisin 30 % alennuksen. Iltaisin ja viikonloppuisin leffalippujen alennusprosentti on 20. Tämä on merkittävä nosto prosentteihin verrattuna edelliseen 10 prosenttiin, mutta nykyisten hintojen kelkassa hyöty ei ole kummoinen.

Sarjalippujen hinnat pysyivät samana, mutta yksi sarja tuli lisää. Entiset päiväleffaliput ovat nimittäin periaatteessa ”sarjoitettu”, ja elossa tässä sarjalipussa. Tämä kolmen lipun sarjalippu maksaa 22,5 euroa (7,5 €/kpl) ja oikeuttaa arkinäytöksiin ennen klo 17. Tämä sarjalippupaketti on voimassa kolme kuukautta.

”Uuden hinnoittelumallin myötä asiakkaille tulee tarjolle merkittävästi enemmän edullisia elokuvia kuin aiemmin.” Finnkino, älä viitsi. Mikäli tämä on sitä kuuluisaa taistelua Netflixiä ja nettipiratismia vastaan, peli taisikin olla jo tässä.

Jesse Raatikainen

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja. Seuraa Twitterissä: @jjraatikainen

Päivitys 22.6. klo 22:12: Opiskelija-alennus ei ole voimassa viikonloppuisin ollenkaan. Se siitäkin ilosta sitten.