Yksi asia on ylitse muiden, kun listataan parhaita James Bond -vekottimia

Salainen agentti 007 tarvitsee työssään erilaisia apuvälineitä. Bond-elokuvien herkkupaloja ovatkin mitä mielikuvituksellisimmat aseet, kulkuneuvot ja laitteet, joita agentti käyttää selvitäkseen tukalista tilanteista.

21.6.2021 10:15

James Bondilla oli teknisiä laitteita apunaan jo Ian Flemingin kirjoissa, mutta filmatisoinneissa ne nousivat rooliin, joka kasvoi elokuva elokuvalta. Etenkin Roger Mooren aikakaudella erilaiset vempaimet olivat olennaisia Bondin työssä. Härveleitä näkyi vielä Pierce Brosnanin esittäessä Bondia, mutta kun Daniel Craig ja Casino Royale käynnistivät elokuvasarjan uudelleen, apuvälineitä vähennettiin samalla kun agenttihahmo muuttui vakavammaksi.

Useimmat Bondin apuvälineet ovat peräisin varustemestari Q:n työpajalta. Q:ta esittävä näyttelijä Desmond Llewellyn nähtiin roolissa lähes 40 vuotta. Hänen kuoltuaan roolin peri koomikko John Cleese. Kahdessa seuraavassa Bond-elokuvassa Q:ta ei  nähty, mutta varustemestari teki 007 Skyfall -elokuvassa paluun, ja häntä on siitä lähtien esittänyt Ben Whishaw.

10. Monitoimisalkku



Elokuva: Salainen agentti 007 Istanbulissa (1964)
007: Sean Connery

Yksi Bondin ensimmäisiin teknisiin apuvälineisiin kuuluu elokuvassa Salainen agentti 007 Istanbulissa esitelty salkku. Kuten arvata saattaa, se ei sisällä pelkkiä salaisia asiakirjoja, vaan mukana on setti ovelia aseita. Niistä tehokkain on kätevästi osiin purettava tarkka-ampujan kivääri ja 20 ammusta. Ylimääräistä rahaa tarvitaan myös aina, joten salkussa on piilossa 50 kultakolikkoa. Salkku sisältää myös rasian, jossa näyttäisi olevan aivan tavallista talkkia, mutta tosiasiassa se on kyynelkaasua.

Salkku osoittautuu erityisen hyödylliseksi elokuvan loppukohtauksessa, jossa elokuvan konna Red Grant (Robert Shaw) tunkeutuu Bondin hyttiin Idän pikajunassa. Kolikotkin osoittautuvat kultaa kalliimmiksi, kun Bond saa niiden avulla höynäytettyä Grantin avaamaan salkun, josta pössähtää silmille kyynelkaasua. Grant ei luonnollisestikaan tiedä, että salvat pitäisi ensin kääntää oikeaan asentoon.

9. Matkapuhelin


Elokuva: Huominen ei koskaan kuole (1997)
007: Pierce Brosnan

Elokuvassa Huominen ei koskaan kuole James Bond oli siirtynyt kännykkäaikaan. Agentin matkapuhelin tulee luonnollisesti Q:n pajalta, eikä se ole mikä tahansa halko. Puhelimessa on erittäin nykyaikaisia appseja, varsinkin kun ottaa huomioon että kyseessä oli vuosi 1997, jolloin iPhonesta ei vielä ollut tietoakaan. Eikä vastaavaa älypuhelinta kaupasta saa vieläkään.

Kännykän hupaisin ominaisuus on se, että sillä voi kauko-ohjata autoa, joka itsessäänkin on aikamoinen härveli. Elokuvassa nähdäänkin vauhdikas takaa-ajokohtaus parkkihallissa, jossa Bond ohjaa BMW:tään kännykällä auton takapenkiltä.

Puhelin oli merkiltään Ericsson, ja sillä pystyi myös skannaamaan sormenjälkiä ja tuottamaan 20 000 voltin sähköiskun. Näitä ominaisuuksia Bond pääsee tietenkin käyttämään. Kännykän sähköiskua voi käyttää elektronisena tiirikkana, ja pitäähän sillä antaa myös pikku tälli Vincent Schiavellin esittämälle palkkatappajalle.

8. Riippuliidinvene



Elokuva: Kuuraketti (1979)
007: Roger Moore

Kuuraketti oli nimensä mukaisesti avaruusseikkailu, jossa häpeilemättömästi käytettiin hyväksi Tähtien sota -elokuvan menestystä. Roger Moore ei ollut oikein kotonaan avaruuteen matkustavana agenttina. Hauskimmat vekottimet elokuvassa ovatkin vesipelejä.

Mooren esittämä Bond joutui monessa elokuvassa takaa-ajoon vesillä. Kuuraketin takaa-ajo on normaalia vaarallisempi Bondin paetessa Rautahammasta ja muita tohtori Draxin miehiä. Bondin moottoriveneessä on kuitenkin kunnon aseistus torpedoineen ja miinoineen. Voimanlähdekin on normaalia veneen moottoria tehokkaampi suihkumoottori. Mikä parasta, vesiputouksen tullessa vastaan veneestä tulee esiin riippuliidin. Takaa-ajon lopuksi konnat jäävätkin ihmetellen katsomaan poisliitävää Bondia.

Aiemmin samassa elokuvassa Bond nähdään toisenkin erikoisen veneen kyydissä. Gondoli muuttuu nappia painamalla ilmatyynyalukseksi ja herättää ihmetystä Venetsian kaduilla.

7. Kultainen ase



Elokuva: 007 ja kultainen ase (1974)
007: Roger Moore

Roger Mooren toisessa Bond-elokuvassa 007 ja kultainen ase ei juuri esitelty teknisiä vekottimia, eikä se muutenkaan ole sarjan parhaita. 007 ja kultainen ase -elokuvassa on kuitenkin yksi kaikkien aikojen Bond-konnista, Christopher Leen esittämä Scaramanga.

Erikoisella epämuodostumalla eli kolmannella nännillä varustettu Scaramanga on vaarallinen palkkamurhaaja, joka veloittaa yhdestä taposta miljoona dollaria, ja käyttää siihen aina samaa nimikkoasettaan. Elokuvalle nimenkin antanut Scaramangan ase on yksi Bond-elokuvasarjan tyylikkäimpiä keksintöjä. Aseen sai purettua viiteen osaan, jotka kaikki oli valmistettu kullasta. Tupakansytyttimestä tuli aseen patruunapesä ja savukerasiasta kahva. Kullattu kynä muodosti aseen piipun. Loput osat on piilotettu vaatteisiin. 4,2 kaliiberin luoti on piilossa Scaramangan vyössä, ja kalvosinnappi muuntuu liipaisimeksi.

6. Q:n kalastusvene



Elokuva: Kun maailma ei riitä (1999)
007: Pierce Brosnan

Kun maailma ei riitä -elokuvan kekseliäin vekotin – tai oikeastaan niillä varustettu kulkuneuvo – on Q:n suunnittelema pikavene, joka on tarkoitettu hänen omien eläkepäiviensä kalastusveneeksi. Agenttimme napaa kuitenkin veneen luvatta omaan käyttöönsä ja lähtee takaa-ajoon pitkin Thames-jokea jahtaamaan salamurhaaja Giulietta da Vinciä.

Takaa-ajo muistuttaa hieman Elä ja anna toisten kuolla -elokuvan pikavenekohtausta, mutta tällä kertaa alla on vene, jossa on apuna monenlaisia vekottimia. Vene on luonnollisesti huippunopea ja varustettu suihkumoottorilla. Aseina on torpedoja, ja tarvittaessa sillä voi myös sukeltaa tai ajaa pitkin katuja. Bondille monia varusteita suunnitellutta Q:ta esittävä Desmond Llewellyn teki viimeisen esiintymisensä tässä elokuvassa. Hän kuoli vähän ennen elokuvan ensi-iltaa auto-onnettomuudessa 85-vuotiaana.

5. Autogiro ”Pikku Nellie”


Elokuva: Elät vain kahdesti (1967)
007: Sean Connery

Elät vain kahdesti -elokuvan kohokohtiin kuuluu näyttävä ilmataistelu. Siinä Bond käyttää erikoista lentolaitetta, joka muistuttaa sekä lentokonetta että helikopteria. Kyseessä on aivan oikea potkurivetoinen autogiro. Elokuvassa nähtävän autogiron, ”Pikku Nellien”, suunnitteli armeijan käyttöön Ison-Britannian ilmavoimien entinen upseeri Ken Wallis.

Bondin autogirossa on tietenkin erikoisvarustus. Autogiron voi purkaa osiin, ja se mahtuu neljään matkalaukkuun. Monipuoliseen aseistukseen kuuluu tavanomaisen konekiväärin lisäksi miinoja, lämpöohjattuja ohjuksia ja liekinheitin.

Ilmataistelu oli erittäin vaikea kuvata. Wallis ohjasi itse autogiroa, mutta kuvauksissa sattui monia vaaratilanteita. Wallis oli monta kertaa rysäyttää lentolaitteella päin kameraa, ja yksi kuvausryhmän jäsenistä loukkaantui, kun jalka osui roottoriin.

4. Magneetti-Rolex



Elokuva: Elä ja anna toisten kuolla (1973)
007: Roger Moore

Mooren ensimmäisessä 007-elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla Bond saa käyttöönsä erikoisvalmisteisen Rolexin, jonka hänelle antaa Q:n sijaan MI6:n johtaja M. Kellossa on huipputehokas magneetti, jota testatessa M:n kahvilusikka lennähtää kiinni kelloon. Magneetti on niin voimakas, että sillä voi napata jopa luodin. Vähemmän vaarallisessa tilanteessa Bond käyttää magneettia daaminsa vetoketjun avaamiseen. Kelloa reunustaa pyörösaha, jolle tulee magneetin ohella elokuvassa hyödyllistä käyttöä.

Magneetti-Rolex on Bondin kelloista muistettavin, mutta agentin ranteessa on nähty muitakin erikoisia aikarautoja. Saman elokuvan alussa nähdään led-näytöllä varustettu digitaalikello, joka vuonna 1973 oli suorastaan avaruusajan vekotin. Pallosalamassa oli geigermittarilla varustettu kello. 007 rakastettuni puolestaan esittelee rannekelloon piilotetun telex-tyyppisen laitteen, jonka avulla lomailevaan agenttiin saa kätevästi yhteyden.

3. Jetpack-lentolaite



Elokuva: Pallosalama (1965)
007: Sean Connery

”Kaikki hyvin pukeutuvat miehet tarvitsevat tällaisen”, kommentoi Sean Conneryn esittämä Bond tätä vekotinta. Pallosalaman avausjaksossa Bond pistää päiviltä Spectre-agentti Jacques Bouvarin ja pakenee paikalta selkään kiinnitettävällä jetpack-lentolaitteella. Lähistöllä odottaa Aston Martin, jonka tavaratilaan jetpack kätevästi mahtuu. Tieteiselokuvan laitteelta näyttävä selkäraketti oli – uskomatonta kyllä – oikea rakettikäyttöinen lentolaite, joka suunniteltiin alun perin armeijakäyttöön. Laitteen lentoaika oli kuitenkin vain parikymmentä sekuntia ja sillä pääsi liikkumaan vain parinsadan metrin matkan, joten sitä koskaan otettu laajempaan käyttöön. Vetyperoksidia polttoaineessa hyödyntävä laite nousi 18 metrin korkeuteen ja liikkui 55 kilometrin tuntinopeudella.

Jetpack tekee pienen cameoroolin myös Huominen ei koskaan kuole -elokuvassa, kun Q-esittelee tarvikevarastoaan.

2. Aston Martin DB5



Elokuva: Kultasormi (1964)
007: Sean Connery

Yksi tunnetuimmista James Bondin varusteista on hopeanvärinen Aston Martin DB5. Urheiluauto on nähty useissa Bond-elokuvissa, mutta erityisen tärkeässä roolissa se on Kultasormessa, jossa se ensimmäisen kerran nähtiin. Paitsi että Aston Martin on tyylikkäästi muotoiltu ja nopea, se sisältää agentille tärkeitä apuvälineitä. Autossa on kääntyvät  rekisterikilvet, jotka ovat käteviä Bondin matkustaessa maasta toiseen. Aseistuksena on konekiväärit, ja tutkalaite muistuttaa nykyisiä GPS-laitteita. Käsituen alta paljastuu kytkimiä, joilla saa takaa-ajajien kiusaksi roiskaistua öljyä tielle, päästää ilmaan savupilven tai puhkaistua viereen kiilaavan auton renkaat. Hauskin lisävaruste Aston Martinissa on heittoistuin, jolla saa apukuskin lennätettyä ilmaan.

Kultasormessa esitelty Aston Martin myytiin vuonna 2010 huutokaupassa lisävarusteineen 2,6 miljoonalla punnalla.

1. Lotus Esprit S1



Elokuva: 007 rakastettuni (1977)
007: Roger Moore

Autot hallitsevat tätä listaa, sillä ykköseksi Aston Martinin edelle kiihdytti Lotus Esprit S1 -urheiluauto elokuvasta 007 rakastettuni.

Bondin Lotus Esprit S1 on tietenkin muutakin kuin pelkkä auto. Agentti saa auton käyttöönsä Q:lta Sardiniassa, ja pian sen jälkeen nähdäänkin yksi Bond-elokuvien viihdyttävimmistä takaa-ajokohtauksista. Bondia jahtaavat Rautahammas ja muut pääpahis Strombergin lähettämät tappajat. Perässä on auto, helikopteri ja sivuvaunun kokoisella ohjuksella varustettu moottoripyörä. Takaa-ajo saa yllättävän käänteen Bondin ajaessa laiturilta täysillä suoraan mereen. Veden alla Lotus muuntuu sukellusveneeksi, kun pyörät kääntyvät sisään ja esiin ilmestyvät potkurit ja evät. Kojetaulun takaa paljastuu tutkalaitteisto ja säätimiä, joilla saa ammuttua raketteja. Pinnan alla vastaan tulevat sukeltelevat pahiksetkin on helppo hoitaa pois pelistä, ja takaa-ajojakso saa vielä hupaisan lopun, kun Lotus nousee maihin uimarannalla.

Lotus Esprit S1 oli kuvausten aikaan niin uusi automalli, että elokuvan tekijät saavat käyttöönsä vain kaksi autoa. Vedenalaisia otoksia varten rakennettiin seitsemän täysikokoista auton näköistä lavastetta, jotka kukin esittivät sukellusveneeksi muuttumisen eri vaiheita.

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Episodissa 10/2012.

Lisää luettavaa