Kommentti: Vihdoinkin naisesta kertova taiteilijaelämäkerta, mutta miksi mieshahmo valtaa julisteen?

Elokuvan nimi on Helene, ja se kertoo Helene Schjerfbeckistä, mutta miksi julisteessa on oltava vähintään yhtä iso kuva miespääosan esittäjästä?

Taiteilijoista ja etenkin muusikoista kertovat elämäkerrat ovat olleet viime aikoina suomalaisessa elokuvassa suoranainen buumi.

Noin vuoden sisällä kansan rakastamat suosikkimuusikot Olavi Virta, Juice Leskinen ja Kari Tapio ovat saaneet oman elämäkertaelokuvansa.

Monet ovat toivoneet elämäkertaelokuvaa, jonka pääosassa on nainen.

Sellainen onkin tulossa. Kuvataiteilija Helene Schjerfbeckistä kertovan Helenen nimiroolia esittää Laura Birn. Elokuvan ohjaa Antti. J. Jokinen. Maineikkaan taiteilijan tarinaa sanotaan kolmanneksi osaksi Jokisen ”naistrilogiaa”, jonka aiemmat ovat Puhdistus ja Kätilö.

Rakel Liehun kirjaan perustuvasta Helenestä julkaistiin juuri juliste, joka eroaa miehistä kertovista elämäkerroista selvästi. Julisteessa on kuvattuna paitsi Schjerfbeck myös mieshahmo, joka saa siinä yhtä paljon tilaa kuin elokuvan nimihenkilö.

Mies on Johannes Holopaisen esittämä Einar Reuter, josta tulee Schjerfbeckin uskottu. Reuterin rooli elokuvassa on varmasti merkittävä.

Silti Juice, Kari Tapio, Olavi Virta ja monet muut miehet olivat elokuviensa julisteessa yksin. Siitäkin huolimatta että etenkin Juicessa ja Olen suomalainen -elokuvassa puolison rooli oli tärkeä. Markkinoinnissa sitä ei kuitenkaan haluttu korostaa ottamalla nainen mukaan julisteeseen.

Sen sijaan Heleneä ei näköjään voi mainostaa ilman yhtä suurta miehen kuvaa.

On tietenkin ymmärrettävää, että elokuvalle halutaan saada mahdollisimman laaja katsojakunta. Miehen nostaminen julisteeseen on ehkä keino yrittää houkutella miehiä elokuvateattereihin. Ehkä aiheen on etukäteen pelätty kiinnostavan vain naiskatsojia.

Asetelma kertoo kuitenkin jotain tästä ajasta. Vaikka on saatu aikaan elokuva, joka kertoo merkittävästä naistaiteilijasta, ei sitä näköjään voida markkinoida ilman mieshahmoa.

Elokuvaa markkinoidaan myös uudella trailerilla, ja sama toistuu: siinäkin mies on saanut vähintään yhtä paljon tilaa. Miehen ääni on suorastaan vallannut koko trailerin.

Tarkoitukseni ei ole tuomita elokuvaa näkemättä, mutta en voi olla kommentoimatta tapaa, jolla sitä markkinoidaan. Toivottavasti valmiissa elokuvassa annetaan nimihenkilölle se tila, jonka hän ansaitsee.

Jussi Huhtala

Kirjoittaja on Episodin toimituspäällikkö. Seuraa Twitterissä: @JussiHuhta1a

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut