Ali & Ava

Sympaattiset päähahmot, virkistävän erilainen työläisluokkainen ympäristö sekä kekseliäs ääniraita paikkaavat kypsän romanssin horjahteluja. (Ikäraja K-7)

26.8.2022 08:44
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 26.08.2022

Oli Iso-Britannian luokkayhteiskunnasta mitä mieltä tahansa, elokuvien ja tv-sarjojen kannalta se on mitä hedelmällisin tarinoiden lähde. Lukemattomia ovat ne Suomeenkin kantautuneet draamat Kahden kerroksen väestä tuoreempaan Downton Abbeyihin, joissa esitellään ylä- ja alaluokkien elämää ja ongelmia sekä sopivan ja soveliaan kumppanin etsintää. Vaikka nuo esimerkit sijoittuvat menneille vuosikymmenille, edelleenkin tarinaan saadaan säpinää, jos romanssi uhmaa luokkarajoja.

Harvemmin nousee esiin se, että myös luokkien sisällä on tiukkoja, kirjoittamattomien sääntöjen rajaamia lokeroita, joiden laitojen ylittäminen sähköistää tunnelmaa siinä missä yhteiskunnan portailta toiselle kurkottaminenkin. Ali & Ava on romanttinen draama, jossa aikuiset työväenluokan edustajat havahtuvat elämäänsä ympäristöjensä tukemassa suutari pysyköön lestissään -maailmassa.

Ava on kolmen aikuisen lapsen äiti, jonka Callum-poika alueen asuntotilanteen vuoksi aina ajoittain yöpyy kotona tyttöystävänsä ja vastasyntyneen vauvansa kanssa. Itse asiassa Ava on nuorekkuudestaan huolimatta jo viisinkertainen isoäiti. Hän työskentelee koulunkäyntiavustajana, jonka pieni Sofia-asiakas on linkki Aliin.

Aasialaistaustainen Ali ansaitsee elantonsa asuntoja vuokraamalla. Lempeä vuokraisäntä huolehtii niin kämpistä kuin niiden asukkaista: Sofia on Alin vuokralaisen lapsi, jolle tämä välillä antaa autokyydin kouluun ja takaisin kotiin. Eräänä sateisena päivänä Ali tarjoaa kyydin myös Sofian kanssa odottaneelle Avalle, ja kaksikko löytää heti yhteisen sävelen keskinäisen kinastelun kautta.

Ali on tahollaan naimisissa, mutta liitto on päättymässä. Alin toiveesta pariskunta ei ole kertonut välirikosta perheilleen, ja hän selvästi toivoo vaimon muuttavan mielensä. Siksi tuntuukin hieman oudolta, kun Ali aktiivisesti alkaa piirittää Avaa kertomatta tälle totuutta statuksestaan. Se tuntuu keinotekoiselta tavalta saada jonkinlaisia esteitä romanssin tielle, vaikka niin Alin kuin Avan talous-, perhe- ja kulttuurikuvioista olisi luullut löytyvän tarpeeksi hidastepomppuja muutenkin.

Jos päähenkilöt olisivat teinejä tai nuoria aikuisia, elokuva saattaisi tuntua juustoiselta romkomilta. Kypsään ikään ehtineet hahmot tekevät siitä kuitenkin raikkaan, kun koko elämänsä muille ja muiden ehdoilla eläneet ihmiset heräävät ajattelemaan, voisivatko he olla ”itsekkäitä” ja ajatella välillä omaakin onneaan. Raikas tuulahdus on myös se, että tuttujen, isojen brittikaupunkien sijaan tapahtumapaikkana on taantuva teollisuuskaupunki Bradford, joka ränsistyvistä kortteleista ohjaaja-käsikirjoittaja Clio Barnard saa aikaiseksi hienovaraista työläisromantiikkaa.

Ääniraidaltaan elokuva on suorastaan nerokas. Alin ja Avan suhde lähtee käyntiin musiikkimakujen eroista, ja kummankin kuuntelema musiikki vuotaa vähän väliä kuulokkeista elokuvan scoreksi kommentoimaan tapahtumia ja kuljettamaan niitä eteenpäin. Ali & Ava ei myöskään väännä rautalangasta hahmojensa tilannetta tai edes kaikkia ihmissuhteita vaan antaa tilaa katsojan oivalluksille.

Jouni Vikman

Ali & Ava -elokuvan traileri

Lisää luettavaa