American Hustle

GENRE , ENSI-ILTA 07.03.2014 TÄHDET

Ohjaaja David O. Russell on noussut viime vuosina amerikkalaisen elokuvan kärkikaartiin. Hän on tehnyt elokuvia jo parikymmentä vuotta. Vuonna 1999 ilmestynyt satiirinen sotakuvaus Kolme kuningasta osoittautui läpimurroksi. Sitä seurannut filosofinen komedia I Heart Huckabees herätti myös huomiota, mutta vuonna 2010 ilmestynyt nyrkkeilydraama Taistelija oli todellinen menestys, Taistelija toi Christian Balelle ja Melissa Leolle Oscarit. Oscar-menestyjä tuli myös seuraavasta elokuvasta, kahden vuoden takaisesta Unelmien pelikirjasta, vaikka kahdeksasta ehdokkuudesta palkinnon saikin vain Jennifer Lawrence.

Russell ei ole tyypillinen Hollywood-ohjaaja. Hänen tarinoissaan on kieroa huumoria ja outoja henkilöhahmoja. American Hustle jatkaa hänen persoonallista linjaansa. Oscar-ehdokkuuksissa se pisti Unelmien pelikirjaakin paremmaksi saamalla peräti kymmenen ehdokkuutta – voittoja ei tosin tullut ainuttakaan.

American Hustlen alussa nähdään teksti jonka mukaan ”osa elokuvasta tapahtui oikeasti”. Tuskinpa siitä totta on kovinkaan paljoa, sen verran mielikuvituksellinen huijaritarina on kyseessä. Neljä keskeistä näyttelijää ovat tuttuja Russellin kahdesta edellisestä elokuvasta. Christian Bale ja Amy Adams nähtiin Taistelijassa, Bradley Cooper ja Jennifer Lawrence Unelmien pelikirjassa.

American Hustle sijoittuu vuoteen 1978, jolloin kaikki oli suurta: autot, kaulukset, kampaukset – ja huijaukset. Bale esittää Irving Rosenfeldiä, joka tekee pesulabisneksen sivussa rahakkaita pankkihuijauksia. Hänen asiakkainaan on rahaa tarvitsevia ihmisiä, joille pankki ei myönnä lainaa suoraan. Rosenfeld veloittaa heiltä etumaksun ja lupaa järjestää lainan käyttäen omia reittejään. Lainat jäävät pitkän odotuksen jälkeen aina saamatta, mutta muhkea ennakkomaksu jää palauttamatta. Huijauskuvio kehittyy entisestään, kun Rosenfeld saa rikoskumppanikseen Amy Adamsin esittämän Sydneyn, joka tekeytyy englantilaiseksi aristokraatiksi nimeltä Lady Greensley. Tarina pääsee vauhtiin, kun Rosenfeld ja Sydney saavat asiakkaaksi Bradley Cooperin esittämän FBI-agentti DiMason. Kuvaan astuvat mukaan suosittu kuvernööri (Jeremy Renner) ja upporikas arabisheikki.

Asetelmasta syntyy järisyttävän hauska ja viihdyttävä elokuva. American Hustle ei ole yhtä syvällisen koskettava kuin Unelmien pelikirja, mutta se onkin jotain aivan muuta: hallitusti ohjattu sekopäinen yhdistelmä Puhallusta ja Saturday Night Feveriä.

1970-luvun maailma on luotu tyylikkäästi ja pilke silmäkulmassa. Puvut ja maskeeraus ovat nautittavaa katseltavaa. Hupaisalta näyttävä Bale on vaihteeksi lihottanut itseään roolia varten. Kun päässä on vielä 70-luvun enokampaus, niin mies on todella kaukana Bruce Waynen roolista. Amy Adams esittää tavallaan kahta eri roolia samassa elokuvassa ja tekee sen todella intensiivisesti. Kiharatukkaiseksi muuntautunut Bradley Cooper ja kiukkuisen energinen Jennifer Lawrence vetävät omat roolinsa myös täysillä. Hyvällä maulla koottu 70-lukulainen soundtrack (Santana, Donna Summer, Tom Jones) kruunaa täydellisen paketin.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat