Bleed for This

GENRE ENSI-ILTA 06.01.2017 TÄHDET

Miles Teller esittää nyrkkeilijä Vinny ”Paz” Pazienzaa Ben Youngerin nyrkkeilyleffassa. Elokuvan ensimmäisessä kohtauksessa Vinny uhittelee itsevarmasti ja röyhkeästi vastustajalleen mutta häviääkin ottelun ja putoaa tyhjän päälle kun entinen valmentaja ei enää usko häneen. Tilalle palkataan uusi valmentaja, Aaron Eckhartin Kevin Rooney joka kehottaa Vinnyn vaihtamaan painavampaan painoluokkaan. Tästä lähtee Vinnyn voittoputki, joka loppuu lyhyeen Vinnyn joutuessa vakavaan auto-onnettomuuteen. Lääkärit eivät uskalla luvata Vinnyn edes kävelevän, saati ottelevan enää. Vinny ei kuitenkaan lannistu vaan alkaa nostella painoja yön pimeinä tunteina kellarissaan Kevinin avustamana.

Joku saattaa muistaa Ben Youngerin edellisen elokuvan Oikeanlaista kemiaa, jossa Uma Thurman ja Meryl Streep ottivat yhteen. Younger on vaihtanut romanttisen komedian täysiveriseen urheiluleffaan ja sellaisena Bleed for This toimii mainiosti. Se seuraa genren tavanomaista juonikaavaa, eikä edes yritä tehdä mitään uutta ja erilaista. Tässä ei ole mitään vikaa ja leffa on hyvää viihdettä, mutta valitettavasti sen unohtaa heti elokuvateatterista lähtiessään.

Miles Teller on luonteva ja energinen Vinnyn roolissa ja todistaa jälleen olevansa oman sukupolvensa lupaavimpia näyttelijöitä. Bleed for This ei kuitenkaan ole Tellerin paras roolityö, sillä se ei haasta näyttelijää muuten kuin fyysisesti. Teller onkin kasvattanut hienosti lihasta näyttääkseen uskottavalta nyrkkeilijältä. Vinnyn tarina on perinteinen eikä Youngerin käsikirjoitus tuo mitään nyansseja tai uusia ulottuvuuksia hahmoon, joka on jokaisen urheilijan perikuva. Käsikirjoitus ei anna Tellerin mennä niin pitkälle kuin näyttelijällä riittäisi rahkeita.

Myös Aaron Eckhart tekee hienoa työtä Kevin Rooneyna. Vaikka rooli jää Tellerin jalkoihin, Eckhart onnistuu tuomaan traagisuutta Keviniin, joka taistelee alkoholismin kanssa. Kevinillä on kaljamaha ja pälvikalju ja muuten komea Eckhart onkin liki tunnistamaton. Eckhart tuo vivahteita rooliin, joka olisi helposti jäänyt seinäruusuksi. Kevin ei ole vain säälittävä juoppo, vaan myös ammattitaitoinen valmentaja, joka elää vaikeita aikoja. Myös Ciarán Hinds on vakuuttava Vinnyn isänä. Hieman överiksi menevä rooli tuo paljon huumoria elokuvaan, mutta on myös hieno kuvaus miehestä joka elää poikansa menestyksen kautta.

Bleed for This on erittäin miehinen elokuva. Elokuva keskittyy näiden kolmen miehen dynamiikkaan. Vaikka Vinnylla on liuta siskoja ja äiti, joka istuu rukoushuoneessa Vinnyn ottelujen ajan, he ovat pelkkiä koristeita eivätkä tuo mitään lisättävää juoneen. Myös Vinnyn vähäpukeiset tyttöystävät vaihtuvat jatkuvasti, eikä heilläkään ole mitään tekemistä elokuvan juonen kanssa. Tämän myötä elokuva keskittyy nimenomaan miehisyyteen. Erityisesti elokuvan alkupuolella nähdään paljon lähikuvia käsistä, nyrkkeilijöiden instrumenteista. Vinny keho näytetään vahvana panssarina, joka sitten rikotaan ja jonka Vinny rakentaa uudelleen. Viimeisessä ottelussa, jokainen isku saa katsojan kavahtamaan ja pelkäämään Vinnyn puolesta. Kivusta tuleekin elokuvassa jonkinlainen miehisyyden mitta. Elokuva on parhaimmillaan onnettomuuden jälkeen kun Vinny totuttelee hauraaseen kehoonsa ja yrittää päästä takaisin intohimonsa pariin. Youngerin tyyli kuvata tapahtumia käsi-kameralla tuo elokuvaan mukavaa pienen elokuvan tuntua.

Vinny Pazienzan tarinan kertova nyrkkeilyleffa toimii hyvänä viihteenä, mutta sitä vaivaa unohdettavuus ja pinnallisuus. Hienot näyttelijäsuoritukset nostavat elokuvan kuitenkin kelpo urheiluelokuvaksi.


YouTube video