Bronson

21.8.2009 00:00
    MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

    Innovatiivinen ja kiehtova kuvaus Englannin väkivaltaisimmasta vangista, Michael ”Charles Bronson” Petersonista.

    Häpeilemättömästä

    raakuudesta ja ilkikurisuudesta tunnettu Pusher-trilogian ohjaaja-käsikirjoittaja Nicolas Winding Refn ei ole hylännyt rikosmaailmaa. Huumediilereiden sijaan näyttämöllä rettelöi Michael Peterson (Tom Hardy), pikkurikollinen, joka muuntautuu telkien takana vaaralliseksi ja julkisuudenkipeäksi Charles Bronsoniksi. Tositapahtumiin perustuva elämäkerrallinen draama maalaa innovatiivisin vedoin hypnoottisen ja yllättävän taiteellisen kuvan Englannin pahamaineisimmasta vangista. Postin ryöstö vuonna 1974 aloitti Petersonin yli 30 vuotta kestäneen vankilakierteen, jonka aikana häkellyttävän väkivaltainen ja provosoiva mies todettiin ensin hulluksi – ja pian taas täysin terveeksi.

    Petersonin tapaus on uskomaton: seitsemän vuoden ryöstötuomio venyi 34 vuoteen, joista suurimman osan riitapukari on virunut eristyssellissä. Ainoa syy pidentyneeseen rangaistukseen on Petersonin pakkomielteinen ja ainakin näennäisen riemukas halu terrorisoida vankilalaitosta. Hän ei ole koskaan tappanut tai raiskannut ketään eikä liioin sekaantunut huumausaineisiin, minkä vuoksi liikkeellä on ollut maailmanlaajuinen, Petersonin vapauttamista vaativa adressi.

    Jos oikea Peterson tai Bronson on sellainen kuin Tom Hardyn upeasti tulkitsema räjähdysherkkä aikapommi, niin kovin moni ei kuitenkaan uskaltaisi kohdata häntä edes hyvin valaistulla kadulla. Guy Ritchien RocknRollassa viimeksi esiintyneen Hardyn roolisuoritus on erinomainen. Hän onnistuu uskottavasti näyttämään hahmonsa kaksi eri puolta. Vankilassa Peterson on brutaali, väkivaltaa taiteenaan käyttävä oikukas mielipuoli ja vapaudessa yhteiskunnan normeihin tottumaton kankea ja toimintakyvytön nyhverö, jonka hillityssä käytöksessä on kuitenkin selittämättömän karmivia piirteitä.

    Elokuva ei keskity selvittämään Petersonin väkivaltaisuuden taustalla olevia syitä tai motiiveja. Toisaalta mies ei itsekään elokuvan mukaan tiedä, mitä hän loppujen lopuksi haluaa. Pitäessään vartijaa panttivankinaan Petersonilta kysytään, mitä hän vaatii lunnaiksi. Hänen vastauksensa on: ”Mitä tarjoatte?” Peterson on järjetön olento, joka epätoivoisesti etsii väkivallan kautta jotakin saavuttamatonta.

    Lisää luettavaa