Captain Phillips

GENRE , ENSI-ILTA 18.10.2013 TÄHDET

Brittiohjaaja Paul Greengrass tunnetaan dokumentaarisesta tyylistään ja realistisesta otteestaan. Monet hänen ohjaustöistään perustuvatkin tositapahtumiin, kuten Pohjois-Irlannin levottomuuksista kertova Bloody Sunday (2002) ja syyskuun 11. päivän tapahtumiin sijoittuva United 93 (2006).

Kaksi Bourne-elokuvasarjan trilleriä (Medusan isku, 2004 ja Medusan sinetti, 2007) ovat tarinoiltaan kaikkea muuta kuin realismia, mutta niissäkin on käytetty dokumenttielokuvan keinoja, mikä luo intensiivisen ja uskottavan tunnelman.

Ei siis yllätä, että Greengrassin uusi elokuva on tositapahtumiin perustuva kaappausdraama. Captain Phillips kertoo rahtilaivasta, joka joutui somalialaisten merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi Intian valtamerellä vuonna 2009. Tom Hanks esittää nimihenkilöä, jonka kaapparit ottivat panttivangiksi.

Amerikkalainen jokamies Hanks saattaa tuntua hieman oudolta valinnalta Greengrassin elokuvaan, mutta hän itse asiassa sopii rooliinsa loistavasti. Phillips ei ole mikään toimintasankari vaan tavallinen mies, joka joutuu hengenvaaralliseen tilanteeseen. Phillips ei ratkaise ongelmia lihaksillaan vaan älyllään ja merikapteenin auktoriteetilla. Sellaisista ominaisuuksista Hanks onkin roolihahmonsa rakentanut. Hanks ja kaapparien johtajaa esittävä Barkhad Abdi tekevät Oscar-tason suoritukset, eikä heitä seuratessa edes ajattele katsovansa näyttelijöitä vaan oikeita ihmisiä.

Vaikka mukana on ratsuväen tapaan hätiin tuleva Yhdysvaltain laivasto, ei Captain Phillips ole mitään yltiömäistä jenkkilipun liehutusta. Merirosvot eivät ole pelkkiä armottomia tappajia vaan heillä on omat motiivinsa. Somalialaiset näkevät vierasmaalaiset alukset uhkana. Ryöstökalastus on vienyt monilta elannon, ja merirosvous on yksi ratkaisu nälänhätään.

”Me emme ole mikään Al-Qaida”, rahtilaivaan luvatta nousevat miehet sanovat. Merirosvot ovat nuoria ja kokemattomia, ja miljoonaryöstö muuttuu epätoivoiseksi panttivankidraamaksi.

Greengrass kertoo kaappauksen vaiheet mestarin ottein. Käsivarakamera ja arkisen rosoinen tyyli yhdistettynä dramaattisiin tapahtumiin luo intensiivisen tunnelman, joka saa kädet hikoamaan. Viimeinen puolituntinen on suorastaan sietämättömän jännittävä.

Greengrass on jälleen tehnyt yhden poikkeuksellisen elokuvan. Vastaavaan intensiteettiin on viime vuosina pystynyt vain Kathryn Bigelow elokuvillaan Hurt Locker ja Zero Dark Thirty.

Tälle elokuvalle ei voi kuin antautua.Elokuvatraileri Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat