Carnage

/ / / GENRE , ENSI-ILTA 10.02.2012 TÄHDET

Kohtelias sovittelu kääntyy sanalliseksi verilöylyksi Roman Polanskin herkullisen irvokkaassa satiirissa, joka perustuu ranskalaisen Yasmina Rezan näytelmään Vihan jumala. Loistavien näyttelijöiden kitkerä kamarielokuva tekee pilaa hämmentävän ohueksi paljastuvasta sivistyksen pintakiillosta.

Rezan näytelmä sijoittui Pariisiin, Polanskin elokuva tapahtuu New Yorkissa. Sanasotaa käydään yhdessä keskiluokkaisessa asunnossa ja rappukäytävässä, vaikka lähtöä ulkomaailmaan yritetään useampaan kertaan.

Kuten Polanskin alkukauden tuotannot Veitsi vedessä (1962), Inho (1965) ja Vuokralainen (1976) osoittivat, hän on mestari klaustrofobisten tilanteiden kuvaamisessa. Mutta siinä missä aiemmat elokuvat kääntyivät kauhuun, fantasiaan ja väkivaltaan, Carnagessa kaikki ratkeaa groteskiin nauruun.

Kaksi pariskuntaa kohtaa neuvonpidon merkeissä. Rikkaamman avioparin poika on huitaissut toisten poikaa kepillä niin, että pari hammasta on katkennut. Huitaisijan vanhemmat (Kate Winslet ja Christoph Waltz) ovat tulleet vierailuille, jonka on tarkoitus olla hetkessä ohi.

Ollaan siis kirjailijan ja myyntimiehen (Jodie Foster ja John C. Reilly) kotona. Kaikki alkaa miellyttävästi, ja joustohalua riittää puolin ja toisin. Otetaan kakkua ja juodaan kahvia. Puhutaan työstä ja kasvatuksesta. Vähä vähältä tunnelma muuttuu yhä painostavammaksi. Pian tarvitaan miestä ja naistakin väkevämpää, ja silloin alkavat viimeisetkin estot karista. Kaikki ovat sodassa kaikkia vastaan: solvaukset lentävät, repivät ja erottavat.

Puolalais-ranskalainen Polanski on viime vuosina ollut valokeilassa muutenkin kuin vain elokuviensa ansiosta. Häntä on syytetty 1970-luvulla tapahtuneesta 13-vuotiaaseen sekaantumisesta ja tämän huumaamisesta. Polanski pakeni kesken oikeuskäsittelynsä Yhdysvalloista ja on sittemmin asunut enimmäkseen Ranskassa. Viime syyskuussa hän myönsi viimein tapahtuneen ja pahoitteli julkisesti hyväksikäyttöä.

Polanski on päässyt uuteen vauhtiin pari vuotta sitten päättyneen kotiarestinsa jälkeen. Poliittinen jännityselokuva The Ghost Writer (2010) valmistui vielä viranomaisten katseen alla, mutta oli ohjausjäljeltään parasta Polanskia, jäntevä ja rytmikäs. Ohjaaja ei edelleenkään voi matkustaa Yhdysvaltoihin joutumatta pidätetyksi, ja siksi brooklynilaisasuntoon sijoittuva Carnage kuvattiin kokonaan Pariisissa.

Näytelmällinen satiiri on oivallisesti ohjattu, mutta ennen kaikkea se on dialogin ja näyttelijöiden juhlaa. Jodie Foster sopii mahtavasti takakireän kirjailijan osaan. Reilly leukailee muka leppoisasti. Christoph Waltz ja Kate Winslet vinoilevat erinomaisesti yhteen. Winslethän on aina ollut hyvin fyysinen näyttelijä, mutta nyt hän pääsee todella näyttämään raadollisimman, etten sanoisi yököttävimmän, puolensa.Filmtrailer.com

Aiheeseen liittyvät elokuvat