Cellular

GENRE ENSI-ILTA 03.12.2004 TÄHDET

Cellular on siitä erikoinen Hollywood-elokuva, että yhdessä sen roolissa – vieläpä nimiroolissa – nähdään suomalainen. Kyseessä ei kuitenkaan ole kukaan tähtinäyttelijöistämme vaan Nokian kännykkä. Juuri muuta mielenkiintoista elokuvassa ei sitten olekaan. Cellular on aika heppoinen jännityselokuva.

Cellular perustuu käsikirjoittaja Larry Cohenin tarinaan. Cohenin kynästä oli lähtöisin myös hieman samantyyppinen elokuva Phone Booth, jossa tärkeässä roolissa oli kännykän sijaan puhelinkoppi. Ohjaaja David R. Ellis on toiminut tähän mennessä lähinnä stunttikoordinaattorina ja apulaisohjaajana, mutta ohjannut myös pari jatko-osaa kuten Final Destination 2 ja Kotia kohti 2.

Viehkeä opettajatar Jessica Martin (Kim Basinger) saattaa aamulla lapsensa kouluun ja palaa tyylikkääseen omakotitaloonsa. Rauhallinen lähiöelämä päättyy äkisti kun sisään tunkeutuu ryhmä kidnappaajia. Kylmäveriset konnat surmaavat palvelustytön ja telkeävät Jessican syrjäisen talon vinttikamariin. Kidnappaajat haluavat jotain Jessicalta mutta eivät saa sanotuksi mitä. Vai onko kyseessä erehdys?

Huomaamme, että huoneessa, jossa Jessicaa pidetään vankina, on lankapuhelin. Kidnappaajien puhemies (Jason Statham) moukaroi sen kuitenkin tuhannen päreiksi. Vaan eipä hätää, sankarittaremme kokoaa jäljelle jääneistä osista toimivan puhelimen tavalla, joka saisi ihmemies MacGyverin vihreäksi kateudesta.

Jessica saa yhteyden sattumanvaraiseen numeroon. Huoleton surffaajahemmo Ryan (Chris Evans) vastaa kännykkäänsä. Hän on juuri saanut kenkää tyttöystävältään, joka pitää häntä lapsellisena ja vastuuttomana. Yllättävään tilanteeseen joutunut Ryan tekee kerrankin jotain hyödyllistä ja päättää auttaa hädässä olevaa naista.

Ryan kurvaa kännykkä korvalla lähimmälle poliisiasemalle. Hän esittää asiansa veteraanipoliisi Mooneylle (William H. Macy), joka pahaa aavistamattomana odottelee eläkepäiviä ja suunnittelee kauneushoitolan perustamista. Kidnappausdraama ei kuitenkaan selviä ihan noin vain. Seuraa monenlaisia käänteitä, joissa dramaturgisena jippona käytetään kännykän ominaisuuksia.

Jännittävästä perusasetelmastaan huolimatta Cellular ei tee katsojaan vaikutusta. Vauhtia ja toimintaa riittää, mutta käänteet ovat aika ennalta-arvattavia. Toimintakohtausten väliin ympätyt vitsit tuntuvat päälleliimatuilta ja latteilta.

Ryanin kännykkä ei ole tästä maailmasta. Ei tarvitse kuin nousta rappusia toiseen kerrokseen niin kenttä häviää. Toisaalta kännykällä saadaan aikaan hämmästyttävän korkeatasoista liikkuvaa kuvaa. Akun hyytyminen tuo mukaan lisää jännitysmomenttia. Autolaturin hankkiminen osoittautuu yllättävän visaiseksi tehtäväksi.

Jason Stathamin jämäkkä olemus sopii kidnappaajan rooliin, mutta hänelle ei ole kirjoitettu kunnon repliikkejä, joten hän vain kävelee roolinsa läpi yksituumaisesti. William H. Macy tuo elokuvaan piristävän lisän kuten monta kertaa ennenkin, mutta hänenkään läsnäolonsa ei pelasta elokuvaa. Lisäksi hänen roolihahmonsa nopea muutos byrokraatista kovaksi toimintakytäksi ei oikein tunnu uskottavalta. Niin kuin ei moni muukaan asia tässä elokuvassa.


Aiheeseen liittyvät elokuvat