Close

Elokuva, joka satuttaa rehellisyydellään ja suorapuheisuudellaan on harvinaisuus. Tragediat ovat harvoin myöskään erityisen iloisia teoksia. (Ikäraja K-12)

3.3.2023 07:04
MAA / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 03.03.2023

Upean Girl-elokuvan vuonna 2018 tehnyt belgialainen Lukas Dhont palaa myös toisessa elokuvassaan monimutkaisen ehdottomaan lasten ja teinien maailmaan. Oscar-ehdokaselokuva Close kertoo kahden 13-vuotiaan pojan välisestä syvästä ystävyydestä, joka on saamassa kivuliaan päätepisteensä.

Léo (Eden Dambrine) ja Rémi (Gustav De Waele) ovat olleet pienestä pitäen kuin paita ja peppu. He leikkivät, syövät ja usein myös nukkuvat yhdessä. Pojat eivät näe tavoissaan mitään omituista ennen kuin he suuntaavat seitsemännelle luokalle. Uudet luokkatoverit pistävät merkille kaksikon välisen omituisen läheisen suhteen ja alkavat kysellä heidän parisuhdetilanteestaan. Tietenkin heitä myös ryhdytään kiusaamaan.

Léo tajuaa muuttuneen tilanteen nopeammin kuin Rémi, ja alkaa hiljalleen hipsimään suhteesta poispäin – hän ghostaa parhaan kaverinsa. Rémi muuttuu alati surullisemmaksi ja hätääntyneemmäksi, kun paras kaveri hengaileekin mieluummin muiden kanssa. Myös poikien vanhemmat ihmettelevät muuttunutta tilannetta, kun kaksikko ei vietä enää aikaa toistensa kanssa. Ero johtaa lopulta pahimpaan mahdolliseen tekoon.

Kuulostaa melko tutulta, eikö? Muistatko, kuinka sinulla oli se paras kaveri ala-asteella, josta kasvoit yläasteella erilleen? Entäpä ne yläasteajan kaverit, moniko on sinulle edelleen läheinen? Niinpä.

Aikuisten on vaikea käsitellä häpeän, pelon, surun ja menetyksen tunteita, ja siitä oikeastaan elokuva kertookin: erilaisista tavoista käsitellä kivuliaita ja syviä tunteita – joten miten hankalaa se mahtaakaan olla keskenkasvuisille esiteini-ikäisille hormonivietereille?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Dhont pohtii myös toksisen maskuliinisuuden käsitettä teinipoikien avulla. Miten yhteiskunta, perhe ja kaverit odottavat poikien/miesten käyttäytyvän tällaisissa tilanteissa? Mikä on olevinaan sallittua ja mikä ei?

Elokuvan nimi Close tarkoittaa tässä yhteydessä useampaakin eri asiaa. Pojat ovat läheisiä mutta heidän ystävyytensä myös päättyy. Close tarkoittaa myös toisenlaisia päätöksiä ja loppuja. Dhont on valinnut tietoisesti melko monimerkityksellisen sanan upealle elokuvalleen.

Tämä ei ole missään mielessä hyvän mielen elokuva. Se on kuitenkin koskettava ja äärimmäisen rehellinen teos, jonka vain eurooppalainen ohjaaja voi tehdä. Close on kaukana Hollywoodin pintakiiltodraamasta, tämä nimittäin viiltää syvältä.

Niko Ikonen

Close -elokuvan traileri

Lisää luettavaa