Maa: Hollanti

Mr. Gaga

Selvitetään saman tien elokuvan nimeen liittyvä mahdollinen väärinkäsitys. Siitä ei pidä vetää yhtäläisyyksiä tiettyyn vähäpukeiseen ladyyn. Gaga on Ohad Naharinin luoma liikekieli ja – kuten Batsheva Dance Companyn koreografin ja ohjaajan uskomatonta uraa valottavasta dokumentista nopeasti tulee selväksi – myös tapa elää. ”Kuuntele kehoasi ja liiku rajojen yli”, Naharin kertoo monille oppilailleen. Ruumis ei ilmeisesti ole vain kuori, se on avain oman itsensä tuntemaan oppimiselle. Se on mielenkiintoinen konsepti – mutta niin on sen kehittäjäkin.

Love & Friendship

Jane Austenin teoksien filmatisoinneista tunnetaan varmasti ainakin Ylpeys ja ennakkoluulo, Järki ja tunteet sekä Emma. Joillekin vannoutuneille harrastajille saattavat olla tuttuja myös Kasvattitytön tarina, Northanger Abbey ja Viisasteleva sydän. Kirjeiden muodossa kirjoitettu Lady Susan julkaistiin vuonna 1871, vuosikymmeniä kirjailijattaren kuoleman jälkeen. Se on aikaisemmin mainittuja teoksia huomattavasti tuntemattomampi teos – mutta toivottavasti ei enää mainion Love & Friendship -elokuvan jälkeen.

Kommuuni

Kööpenhamina vuonna 1975. Isänsä kuollessa Erik (Urlich Thomsen) perii lapsuudenkotinsa. Siinä on kuitenkin ongelma: vaikka Erikin vaimo Anna (uskomaton Trine Dyrholm, joka tuo elokuvalle yhden lisätähden) on tunnettu tv-kasvo, heillä ei ole varaa asua siellä. Elämän yksitoikkoisuuteen kyllästynyt Anna saa erikoisen idean: mikseivät he perustaisi kommuunia? Vaikka Erik ei ole aivan ihastunut ajatukseen, pian he jo haastattelevat kandidaatteja, ja Skandinaviassa kun ollaan, uivat nakuina.

The Lobster

Jos on päässyt näkemään kreikkalaisen Yorgos Lanthimosin vuoden 2009 Cannes-voittajan ja Oscar-ehdokkaan Dogtooth ja pitää siitä, pitää varmaan myös hänen mustaa huumoriaan ja absurdia draamaa viljelevästä uutuudestaan. The Lobster on länsimaissa tutumpien näyttelijöiden ansiosta ehkä sitä katsojaystävällisempikin.

He ovat paenneet

J-P Valkeapään toinen ohjaustyö He ovat paenneet esitettiin vastikään Toronton ja Venetsian elokuvajuhlilla. Paikka kahden kansainvälisen huippufestivaalin virallisessa ohjelmistossa on suomalaiselokuvalle harvinainen saavutus, jonka suuruusluokasta kertovat samassa esityssarjassa painineet nimet kuten Laurent Cantet (Luokka, Foxfire), Kim Ki-Duk (Viisi vuodenaikaa, Rautakolmonen) ja kulttiohjaaja Takashi Miike (Ichi the Killer, The Mole Song: Undercover Agent Reiji).

Borgman

Borgman on mielenkiintoinen tapaus. Se oli viime vuonna ensimmäinen elokuva Hollannista lähes 40 vuoteen, joka pääsi Cannesin elokuvajuhlille. Sieltä se saapui syksyllä Suomeen – kauhu- ja roskaelokuvia juhlivalle Night Visions -festivaalille! Mikä mielenkiintoisinta, Borgman puolustaa paikkaansa kummallakin elokuvajuhlilla.
Elokuvan nimihahmo, Jan Bijvoetin näyttelemä Borgman elää maan alle kaivetussa onkalossa. Hän joutuu vihamielisten, jopa murhanhimoisten ihmisten kodistaan hätistämäksi, ja selviää ettei hän ole ainut samanlaisessa tilanteessa oleva kummajainen. Pakomatkallaan Borgman pyrkii sisälle ylelliseen omakotitaloon, mutta saa talon Richard-isännältä kirjaimellisestikin tyrmäävän vastaanoton.